Principalul scop al adoptarii unei metode de combatere a zgomotului il constituie diminuarea pericolului de aparitie a bolii profesionale numita surditate.
Un al doilea obiectiv il poate constitui asigurarea protectiei sub raportul efectelor generale, adica instalarea efectului de jena si de interferare a atentiei, in cazul in care asigurarea inteligibilititii comunicatiilor (in special a celor legate de securitatea muncii) este foarte importanta.
I. Metode de combatere a zgomotului la sursa
Principalele solutii utilizate in cadrul acestei metode sunt atenuatoarele de zgomot. Ele sunt foarte eficiente si frecvent folosite pentru diminuarea surselor de zgomot de natura aerodinamica. Dupa principiul care sta la baza functionarii lor, atenuatoarele pot fi active sau reactive.
Atenuatoarele active sunt constituite, de regula, sub forma unui canal captusit cu material fonoabsorbant, material ce detine rolul principal in reducerea zgomotului.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Atenuatoarele reactive asigura disiparea zgomotului prin formarea unui „dop de unde†care impiedica trecerea sunetului la unele frecvente.
Un astfel de atenuator este constituit dintr-o serie de cavitati si tubulaturi, astfel montate incat, prin discontinuitatile pe care le creeaza, sa realizeze reducerea necesara a nivelului de zgomot.
II. Metode de combatere a zgomotului pe caile de propagare
Principalele solutii utilizate in cadrul acestei metode sunt carcasele fonoizolante si ecranele fonoizolante.
Inchiderea completa a unei surse de zgomot intr-o carcasa fonoizolanta este una din cele mai raspandite metode de diminuare a zgomotului pe caile de propagare.
Adevarate bariere acustice intre sursa de zgomot si receptor, eficienta ecranelor fonoizolante variaza in functie de dimensiunile lor si de frecveta acustica a sursei.
Se recomanda ca latimea ecranului fonoizolant sa fie de cel putin 1,5-2 ori mai mare decat inaltimea lui.
III. Metode de combatere a zgomotului le receptor
Principalele solutii utilizate in cadrul acestei metode sunt echipamentele individuale de protectie (antifoane) si cabinele fonoizolante.