Contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale

06 Iunie 2011
06 Iunie 2011
boli profesionaleaccident de muncacontributii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Principalele acte normative care reglementeaza acest domeniu sunt:
- Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, publicata in Monitorul Oficial nr. 454 din 27 iunie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 91/2007 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul protectiei sociale, publicata in Monitorul Oficial nr. 671 din 1 octombrie 2007;
- Hotararea Guvernului nr. 144/2008 privind aprobarea Normelor metodologice de calcul al contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, publicata in Monitorul Oficial nr. 124 din 18 februarie 2008;
- Hotararea Guvernului nr. 50/2009 privind modificarea Normelor metodologice de calcul al contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 144/2008, publicata in Monitorul Oficial nr. 63 din 3 februarie 2009;
- Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2011, nr. 287 din 28 decembrie 2010, publicata in Monitorul Oficial nr. 880 din 28 decembrie 2010.

Asigurate pentru accidente de munca si boli profesionale sunt persoanele fizice.

1. Contributiile angajatorilor

Contributia datorata de acestia se stabileste in functie de clasa de risc la care se vor situa in limita unui procent minim de 0,15% si a unui procent maxim de 0,85% aplicat asupra bazei lunare de calcul.

ATENTIE!
Cota contributiei la asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, denumita tarif de risc, se stabileste in functie de clasa de risc, pe sectoare de activitate ale economiei nationale.

Clasele de risc se stabilesc pe categorii de activitati ale economiei nationale, potrivit Ordinului nr. 337/2007 privind actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, publicat in Monitorul Oficial nr. 293 din 3 mai 2007.

Nivelul tarifului de risc este reglementat prin Hotararea Guvernului nr. 144/2008 privind aprobarea Normelor metodologice de calcul al contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, publicata in Monitorul Oficial nr. 124 din 18 fe bruarie 2008.

Fiecarei clase de risc ii corespunde un tarif de risc. Tariful de risc reprezinta cota de contributie datorata in cazul asiguratilor obligatoriu prin efectul legii, de angajator.

Cota de contributie are valoarea cuprinsa intre 0,15% si 0,85%, aplicata asupra fondului brut de salarii realizat. Tariful minim de risc corespunde clasei de risc 1, iar tariful maxim de risc corespunde clasei de risc 20.

Tariful de risc este stabilit la nivel de sector de activitate – clasa CAEN, fiind cuprins, pentru anul 2009, in anexa 1 la Hotararea Guvernului nr. 50/2009.

Contributia lunara de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajatori se determina dupa urmatoarea formula:

C = TR x BC / 100

unde:
TR – tariful de risc aferent sectorului de activitate din care face parte angajatorul;
BC – baza lunara de calcul corespunzatoare lunii anterioare perioadei de plata a contributiei.

In cazul modificarii activitatii principale, implicit a codului CAEN aferent, angajatorii sunt obligati sa depuna o declaratie pe propria raspundere si sa plateasca nivelul cotei de contributie aferenta noului tarif de risc incepand cu luna urmatoare celei in care s-a efectuat schimbarea activitatii principale, respectiv incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata la Registrul Comertului declaratia pe propria raspundere prin care a fost modificat actul constitutiv al societatii in ceea ce priveste obiectul principal de activitate.

Baza lunara de calcul la care angajatorul datoreaza contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale o constituie:
a) suma veniturilor brute realizate lunar;
b) salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, salariul de baza minim brut pe ţara garantat in plata se stabileşte la 670 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 170 de ore in medie pe luna in anul 2011, reprezentand 3,94 lei/ora conform H.G nr. 1.193/2010 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe ţara garantat in plata.

Baza de calcul a indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, pentru reducerea timpului de munca sau pentru trecerea temporara in alt loc de munca se calculeaza ca medie a veniturilor brute realizate lunar de catre salariat in ultimele 6 luni anterioare manifestarii riscului, respectiv a veniturilor stipulate in contractele individuale de asigurare, pe baza carora s-a stabilit contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.

In cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, baza de calcul a indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, pentru reducerea timpului de munca sau pentru trecerea temporara in alt loc de munca o constituie media veniturilor brute realizate lunar, respectiv a veniturilor stipulate in contractul individual de asigurare, pe baza carora s-a stabilit contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.

In cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de o luna, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie venitul lunar brut din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia.

Unele sume, prin exceptie, nu intra in baza lunara de calcul a contributiei pentru accidente de munca si boli profesionale.

2. Contributiile persoanelor fizice

Baza lunara de calcul pentru aceste contributii o reprezinta venitul lunar prevazut in contractul individual de asigurare, care nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]