In functie de cat de mult sunt afectate de criza, firmele apeleaza la solutii precum:
- inghetarea sau chiar diminuarea salariilor;
- neacordarea bonusurilor;
- incetarea activitatii firmei pentru perioade determinate de timp;
- restructurari etc.
40 Modele de Regulament Intern
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Toate acestea constituie vesti proaste pentru salariatii dvs., iar Departamentul Resurse Umane trebuie sa stie cum sa minimizeze efectul negativ pe care aceste masuri manageriale il au asupra angajatilor.
In acest context, comunicarea schimbarilor organizationale aparute pe fondul crizei devine prioritara.
Iar pentru a va asigura de o eficienta ridicata in transmiterea mesajelor, este util sa aveti in vedere urmatoarele aspecte importante:
- Stabiliti ce si cand doriti sa comunicati. Prega- titi mediul organizational pentru introducerea schimbarilor, nu treceti direct la implementarea acestora.
-Targetati diferitele tipuri de audienta din mediul organizational – pentru a va asigura de un impact maxim al comunicarii. Cui va adresati: angajatilor direct afectati, angajatilor indirect afectati, organizatiei in ansamblu, partenerilor, clientilor si publicului larg?
- Planificati atent comunicarea si coordonati procesele de comunicare interna pentru a evita dublarile de mesaje si confuzia.
- Monitorizati impactul comunicarii asupra angajatilor si modul in care acestia raspund la mesajele transmise.
Inainte de a comunica angajatilor dvs. masurile adoptate de management in contextul crizei, folositi lista de control de mai jos.
Recomandarile va vor ajuta sa minimizati efectul negativ pe care vestile neplacute le au asupra moralului si comportamentului organizational al angajatilor.
Atunci cand faceti cunoscute masurile de criza este util sa planificati comunicarea in functie de doua criterii principale: structura comunicarii si modul in care va fi livrata comunicarea.