Intrebare:
Cum se va introduce sporul de weekend in noua versiune ReviSal in procente in conditiile in care pentru zilele de sambata este prevazut un procent de 10%, iar pentru cele de duminica, de15%? Se cumuleaza aceste procente?
Raspuns:
HG 1105/2011 pentru modificarea HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal) a modificat art. 3 alineatul (2), litera g) din HG 500/2011, in prezent acesta avand urmatorul cuprins: "g) salariul de baza lunar brut si sporurile, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca".
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Asadar, HG 1105/2011 a eliminat obligatia inregistrarii in ReviSal a cuantumului sporului stabilind ca acestea vor fi inregistrate astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca. Prin urmare, angajatorii au obligatia de a inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal) sporurile astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca.
De aceea, daca in contractul individual de munca sporurile sunt prevazute in procent diferit pentru ziua de sambata si duminica tot astfel vor fi inregistrate si in registrul general de evidenta a salariatilor. In aplicatia informatica a registrului de evidenta a salariatilor exista posibilitatea de a adauga si alte sporuri decat cele predefinite.
Pentru a adauga un spor nou veti proceda in felul urmator:
1.accesati sectiunea "Angajator" ;
2.in sectiunea "Angajator" accesati sectiunea " Adaugare spor";
3.in sectiunea " Adaugare spor" completati denumirea si descrierea sporului si salvati.
Sporul adaugat il veti regasi in lista sporurilor, la finalul acesteia.
In consecinta, veti adauga in modalitatea aratata, sporul pentru munca presatata in ziua de sambata si sporul pentru munca prestata in ziua de duminica si le veti inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca.
Mentionam ca, anagajatorul are obligatia sa acorde salariatilor repausul saptamanal in doua zile libere consecutive in fiecare saptamana. De regula, repausul saptamanal se acorda sambata si duminica.
Insa, in cazul in care, repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern situatie, in care, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca. Astfel, daca repausul saptamanal nu este acordat sambata si duminica, va fi acordat in conditiile mai sus expuse, in alte doua zile consecutive.