Veniturile realizate in calitate de PFA vor fi luate in calcul la stabilirea indemnizatiei medicale?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
20 Noiembrie 2018
20 Noiembrie 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
pfa concediu medicalvenituri pfaindemnizatie medicalaOUG 158/2005
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca, art. 1 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate stabileste astfel:


Art. 1. - (1) Persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, denumite in continuare asigurati, au dreptul, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, daca:

A. realizeaza venituri din desfasurarea unei activitati in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, precum si alte venituri asimilate salariilor, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte;


...mai multe detalii despre persoanele asigurate aici >>>



Am un angajat din 29.05.2018 care vine cu concediu medical in luna noiembrie. A adus angajatul pentru perioada 01.02.2018-31.01.2019 decizie de impunere pentru care se stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate, pe care a si achitat-o. 190 lei *x 12 luni - 2280 lei. Se ia in considerare ca stagiu aceasta perioada pentru care a platit a platit contrib. de asigurari de sanatate dar nu a realizat venit? Se poate plati acest concediu medical?


Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii:



Se pot asigura in sistemul de asigurari sociale de sanatate, pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, persoanele fizice, altele decat cele prevazute la alin. (1), pe baza de contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Astfel cum se poate observa, la alin. (2), art. 1 din OUG 158/2005 se prevede ca, se pot asigura in sistemul de asigurari sociale de sanatate, pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, persoanele fizice, altele decat cele prevazute la alin. (1) (intra aici si PFA), pe baza de contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.



Potrivit art. 10 alin. (3) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (2), baza de calcul al indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor asigurate, inscrise in contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.

ATENTIE!

Baza de calcul al indemnzatiei de concediu medical se constituie din veniturile asigurate pe care PFA le-a inscris in contractul de asigurare din ultimele 6 luni.

Daca salariatul in perioada in care a prestat activitate in calitate de PFA nu a incheiat contract de asigurare cu casa de asigurari de sanatate in baza caruia sa fi platit contributia pentru concedii si indemnizatii, aceasta perioada nu constituie stagiu de cotizare pentru acordarea concediului si indemnizatiei medicale.

De asemenea, veniturile realizate in calitate de PFA nu vor fi luate in calcul la stabilirea indemnizatiei medicale. Doar daca se asigura pe baza de contract de asigurare, se lua in calcul la stabilirea indemnizatiei, venitul prevazut in contractul de asigurare.

Concediul medical nu se plateste daca nu se poate constitui stagiu de cotizare de 6 luni in ultimele 12 luni.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]