"Sunt pensionat la limita de varsta. Nu imi doresc dinadins sa mai muncesc in continuare, va rog sa ma credeti. Dar trebuie pentru ca sustin o familie intreaga. Stiu ca ma intelegeti. Este un fenomen des intalnit in zilele noastre.
Acum angajatorul meu este indecis. Spune ca nu stie daca poate sa ma angajeze pe contract de munca pe durata nedeterminata sau daca trebuie sa fie pe perioada determinata. Ce fac? Cum procedeaza? Lamuriti-ma si eu voi transmite mesajul catre angajatorul meu."
Legea pensiilor 2014 | Legea 263/2010 actualizata 2014
Raspunsul expertilor PortalCodulMuncii.ro:
Regula este ca CIM se incheie pe durata nedeterminata (art. 12 din Codul muncii).
Concedierea perfect legala
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Prin exceptie, contractul individual de munca se poate incheia si pe durata determinata, in conditiile stabilite de art. 83 din Codul muncii.
Potrivit art. 83 lit. g) din Codul muncii
contractul individual de munca poate fi incheiat pe durata determinata la angajarea pensionarilor care pot cumula pensia cu salariu.
Asadar, pensionarul la limita de varsta poate cumula pensia cu salariul si prin urmare se poate incheia contract de munca pe durata determinata.
In concluzie, in functie de intelegerea partilor, cu pensionarii care pot cumula pensia cu salariul de poate incheia atat CIM pe durata determinate cat si CIM pe durata nedeterminata.
Legea pensiilor 2014 | Legea 263/2010 actualizata 2014
Cititi si:
Bugetarii pensionati pot munci indiferent de nivelul pensiei: Nu mai exista plafon pentru cumularea pensiei cu salariul!
Asa cum se prevede in Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
Mai mult, conform prevederilor aceleiasi legi, in sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
b) functionarii publici;
c) cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
d) persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil;
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;
III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
V. cadrele militare trecute in rezerva, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii.
Raspuns furnizat de specialistii PortalCodulMuncii.ro