In schimb, scripta ramane. Formula cea mai simpla (dar si cea mai cuprinzatoare) de asumare a sarcinilor de catre inlocuitor este inserarea in fisa de post a fiecarui salariat a urmatorului text:
„Pe perioada in care nu se afla la locul de munca conform programarii (concedii de orice fel, invoiri, delegatii, absente nemotivate, orice alte situatii in care nu se gaseste la locul de munca), titularul postului este inlocuit de ….”
Aici sunt doua variante:
a) fie se desemneaza un inlocuitor prin fisa postului;
b) fie scrie ceva general, in genul “pe perioada concediului etc. etc. salariatul este inlocuit de persoana desemnata de superiorul ierarhic”. Formula aceasta este utila fie cand nu se cunoaste un inlocuitor, fie cand exista o echipa si sarcinile salariatului aflat in concediu sunt preluate de mai multi membri ai echipei.
Portal Codul Muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Legis Plus Legislatia Muncii
In cazul de la litera a) fisa postului ar trebui semnata si de inlocuitor, iar acesta sa primeasca o copie dupa fisa postului celui inlocuit.
In cazul de la litera b) este bine ca pe nota de concediu sa se specifice cine este salariatul inlocuitor, iar acesta sa semneze de luare la cunostinta. Daca sunt mai multi salariati inlocuitori sunt mentionati toti... si semneaza toti.
Desigur, in caz de concediu medical, prevederea din fisa postului este valabila automat pentru salariatul inlocuitor.
In acest fel evitati situatiile in care salariatul inlocuitor nu-si indeplineste atributiile de inlocuire, pretinzand fie ca nu a stiut ca trebuie sa inlocuiasca, fie ca nu a stiut ce are de facut. Daca are dreptate, instanta il disculpa urgent.
Dar prin cele de mai sus salariatul nu mai poate invoca vreun motiv in aparare. Dar nu acesta e cel mai important: important e ca sectorul, compartimentul, departamentul etc, sa functioneze.
Printr-o simpla masura de acest gen departamentul functioneaza bine in 90% din cazuri.
Horatiu Sasu
Jurist si economist
Consultant in afaceri