Asigurari sociale pentru salariatii cetateni din alt stat membru UE

04 Mai 2011
04 Mai 2011
salariati strainistate membre UEE 104formularul E104
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Autor: Rodica Mantescu

Intrebare:
Societatea noastra are angajati cu contract de munca 2 cetateni italieni.
Care ar fi obligatiile societatii angajatoare fata de acesti angajati pentru a le fi recunoscute drepturile in calitate de angajati si in tara de origine (asigurarea de sanatate, stagiu la pensii)?
Mai sunt si alte obligatii ale angajatorului pe care acesta ar fi obligat sa le acorde supliementar fata de un angajat roman? Este in sarcina angajatorului de exemplu asigurarea locunintei?

Raspuns:
Cetatenii altor state membre UE sunt angajati in Romania in aceleasi conditii ca si cetatenii romani si beneficiaza de aceleasi drepturi.

Angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.

In consecinta, veti acorda salariatilor, indiferent de cetatenie, drepturile prevazute de lege, de contractul colectiv de munca aplicabil si de contractul individual de munca.

Dreptul la asigurarea locuintei nu este un drept prevazut de lege,  astfel ca, il veti acorda daca este prevazut de contractul colectiv de munca aplicabil sau de contractul individual de munca

Atunci cand un lucrator salariat sau independent incepe o activitate intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European si nu indeplineste conditiile de deschidere de drepturi la prestatii de boala si maternitate in acel stat, pentru a putea beneficia de aceste prestatii prezinta institutiei din noul stat de munca sau de domiciliu trebuie sa prezinte formularul E 104 care specifica perioadele de asigurare realizate sub incidenta legislatiei la care a fost supus ultima data. In consecinta, pentru a beneficia de totalizarea perioadelor de asigurare,  anterior intoarcerii in Italia, cetateanul italian va solicita casei teritoriale de sanatate eliberarea formularului E 104 “Atestat privind totalizarea perioadelor de asigurare, de munca sau de resedinta”, care totalizeaza perioadele de asigurare realizate pe teritoriul a doua sau mai multe state.

La calcularea drepturilor ce ii revin unui lucrator migrant, sa ia in considerare atat perioadele de asigurare realizate in propriul stat, cat si perioadele realizate in celelalte state membre.

In acest caz, fiecare dintre institutiile competente din cele doua state plateste drepturi de pensie pentru perioada de contributie la sistemul propriu.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]