8 miliarde de lei vechi despagubiri ca urmare a unei greve

greva
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial e-News, 10.12.2007 - Marcel Vasile 

Sindicatul „Alternativa2002” a fost obligat printr-o decizie a Tribunalului Neamt sa plateasca 8 miliarde de lei vechi despagaburi ca urmare a prejudiciului cauzat combinatului Azomures  in urma grevei din iunie 2003, informeaza „Gardianul”.
 
Conform art. 40 din Legea 168/1999, greva constituie o incetare colectiva si voluntara a lucrului intr-o unitate si poate fi declarata pe durata desfasurarii conflictelor de interese.
 
Conflictele de interese pot fi declansate in urmatoarele situatii:
 
- unitatea refuza sa inceapa negocierea unui contract colectiv de munca, in conditiile in care nu are incheiat un contract colectiv de munca sau contractul colectiv de munca anterior a incetat;
- unitatea nu accepta revendicarile formulate de salariati;
- unitatea refuza nejustificat semnarea contractului colectiv de munca, cu toate ca negocierile au fost definitivate;


- unitatea nu isi indeplineste obligatiile prevazute de lege de a incepe negocierile anuale obligatorii privind salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru si conditiile de munca.
- in caz de divergenta la negocierea anuala obligatorie privind salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru si conditiile de munca.
 
Greva poate fi declarata numai daca, in prealabil, a fost parcursa procedura concilierii (singura procedura obligatorie in cazul solutionarii conflictelor de interese). Momentul declansarii grevei trebuie adus la cunostinta conducerii unitatii de catre organizatori cu 48 de ore inainte  de desfasurarea ei.
 
Pe durata desfasurarii grevei, organizatorii acesteia, impreuna cu conducerea unitatii au obligatia? sa protejeze bunurile unitatii si sa asigure functionarea continua a utilajelor si a instalatiilor a caror oprire ar putea constitui un pericol pentru viata sau pentru sanatatea oamenilor. Neindeplinerea acestei obligatii sau indeplinirea necorespunzatoare a acestei obligatii permite unitatii sa solicite instantei de judecata incetarea grevei ca ilegala si obligarea organizatorilor la plata despagubilor pentru prejudiciul creat.
 
Cred ca suntem pe drumul cel bun. Perioada grevelor „spontane” a apus. Este adevarat ca suntem in continuare pe lista neagra a O.I.M. datorita faptului ca foarte multe greve au fost suspendate pentru motive umanitare, dar avem si solutii ale instantelor de judecata care nu tolereaza un eventual abuz al sindicatelor. Avem si solutii in favoarea salariatilor. Sa ne amintim solutiile pronuntate de instanta din Dolj cu privire la aplicabilitatea CCMUNN in cazul profesorilor.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
greva

Data aparitiei: 10 Decembrie 2007
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

8 miliarde de lei vechi despagubiri ca urmare a unei greve Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]