Se desfiinteaza Casele de Asigurari Judetene

ContributiiCasa de AsigurariCasa de asigurari judeteana
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat, marti, ca directiile de sanatate publica judetene si casele de asigurari de sanatate publica judetene vor fi desfiintate in urmatoarele zile.

Decizia i-a luat prin surprindere pe unii directori de institutii, majoritatea acestora fiind de parere ca desfiintarea nu se poate face in cateva zile.

In Romania sunt 40 de Case judetene de Asigurari de Sanatate si DSP-uri unde sunt angajate peste 8000 de persoane. 
 
„Am vrut sa dau un semnal pentru pacienti. Dupa cum stiti, se sarbatoreste saptamana pacientilor si eu cred ca autoritatile trebuie sa stie ca autoritatile cauta resurse suplimentare prin care sa asigure o finantare mai buna a sistemului. Noi am incercat sa gasim inauntrul sistemului resurse, dar nu avem de unde. Deficitul bugetar e unul singur, economia merge asa cum merge, surse suplimentare nu avem de unde, alte sectoare nu merg vaduvite. (...) Pacientii trebuie sa stie ca pentru ei incercam sa facem mai mult si mai bine. (...) Mesajul meu este simplu: incercam prin reducerile de birocratie sa facem economii pe care sa le utilizam pentru cresterea finantarii sistemului de sanatate", a declarat Nicolaescu la Parlament, 
 
"Este o declaratie si o intentie politica facuta de domnul ministru fara sa avem un studiu de impact, social, administrativ, econimic si financiar. Decizia va fi politica in urma unui proiect asumat si promovat de Guvern.

Momentul, din punctul meu de vedere nu este cel mai prielnic avand in vedere ca la data de 1 aprilie 2013 incepe perioada de contractare si activitatea institutiei noastre va fi focusata pe asta", a declarat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Doru Badescu. Acesta le-a cerut angajatilor caselor din teritoriu sa isi faca in continuare treaba conform atributiilor din fisa postului. 
 
"Aceasta regionalizare trebuie discutata, analizata si eventual pusa in practica dupa regionalizarea administrativ teritoriala si doar in urma unei analize foarte riguroase, altfel poate sa duca la convulsii sociale, la nemultumirea asiguratilor si la intarzierea activitatilor, care pot atrage penalitati. Asigurarile sociale de sanatate, cu bunele si cu relele lor au dus greul acestui sistem sanitar si majoritatea salariatilor sunt profesionisti si isi fac treaba conform fisei postului", a mai adaugat Badescu.  
 
Proiectul privind reorganizarea caselor de asigurari de sanatate si a directiilor de sanatate publica judetene este deocamdata la Ministerul Sanatatii, nu a fost prezentat in Guvern si nici nu a fost supus dezbaterii publice, fiind asteptata o propunere concreta, a declarat, marti, consilierul guvernamental, Vasile Cepoi. 
 
"Sistemul ar putea functiona cu alt tip de institutii care sa preia atributiile celor desfiintate. Nu stiu daca se fac economii, trebuie facut un studiu de impact. Daca desfiintezi niste institutii care au anumite atributii, este clar ca atributiile ar trebui preluate de alte institutii. Trebuie pus ceva in loc", a precizat Cepoi. 
 
Eugen Nicolaescu a declarat marti dimineata ca masura desfiintarii directiilor de sanatate publica judetene si caselor de asigurari de sanatate publica judetene va aduce economii la buget. Ministrul Sanatatii a mai spus ca 2013 va fi anul marilor schimbari in sanatate, precizand ca are sprijin politic pentru masurile care vor fi luate.

Nicolaescu a afirmat ca directiile de sanatate publice judetene consuma 10% din fondul de administrare al Ministerului Sanatatii, iar economiile ce vor fi facute prin desfiintarea lor vor fi dirijate catre programele nationale de sanatate. 
 
In actuala structura, casele judetene de sanatate sunt subordonate CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate). Anual, CNAS aloca fonduri de circa patru miliarde de euro pentru finantarea sistemului de sanatate, in timp ce aportul MS se rezuma la 1-2 miliarde de euro.

Declaratiile au fost facute la Forumul National al Asociatiilor de Pacienti, organizat de Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania si Colegiul Medicilor din Romania.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ContributiiCasa de AsigurariCasa de asigurari judeteana

Data aparitiei: 12 Martie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Se desfiinteaza Casele de Asigurari Judetene Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]