Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat, marti, ca directiile de sanatate publica judetene si casele de asigurari de sanatate publica judetene vor fi desfiintate in urmatoarele zile.
Decizia i-a luat prin surprindere pe unii directori de institutii, majoritatea acestora fiind de parere ca desfiintarea nu se poate face in cateva zile.
In Romania sunt 40 de Case judetene de Asigurari de Sanatate si DSP-uri unde sunt angajate peste 8000 de persoane.
„Am vrut sa dau un semnal pentru pacienti. Dupa cum stiti, se sarbatoreste saptamana pacientilor si eu cred ca autoritatile trebuie sa stie ca autoritatile cauta resurse suplimentare prin care sa asigure o finantare mai buna a sistemului. Noi am incercat sa gasim inauntrul sistemului resurse, dar nu avem de unde. Deficitul bugetar e unul singur, economia merge asa cum merge, surse suplimentare nu avem de unde, alte sectoare nu merg vaduvite. (...) Pacientii trebuie sa stie ca pentru ei incercam sa facem mai mult si mai bine. (...) Mesajul meu este simplu: incercam prin reducerile de birocratie sa facem economii pe care sa le utilizam pentru cresterea finantarii sistemului de sanatate", a declarat Nicolaescu la Parlament,
"Este o declaratie si o intentie politica facuta de domnul ministru fara sa avem un studiu de impact, social, administrativ, econimic si financiar. Decizia va fi politica in urma unui proiect asumat si promovat de Guvern.
Momentul, din punctul meu de vedere nu este cel mai prielnic avand in vedere ca la data de 1 aprilie 2013 incepe perioada de contractare si activitatea institutiei noastre va fi focusata pe asta", a declarat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Doru Badescu. Acesta le-a cerut angajatilor caselor din teritoriu sa isi faca in continuare treaba conform atributiilor din fisa postului.
"Aceasta regionalizare trebuie discutata, analizata si eventual pusa in practica dupa regionalizarea administrativ teritoriala si doar in urma unei analize foarte riguroase, altfel poate sa duca la convulsii sociale, la nemultumirea asiguratilor si la intarzierea activitatilor, care pot atrage penalitati. Asigurarile sociale de sanatate, cu bunele si cu relele lor au dus greul acestui sistem sanitar si majoritatea salariatilor sunt profesionisti si isi fac treaba conform fisei postului", a mai adaugat Badescu.
Proiectul privind reorganizarea caselor de asigurari de sanatate si a directiilor de sanatate publica judetene este deocamdata la Ministerul Sanatatii, nu a fost prezentat in Guvern si nici nu a fost supus dezbaterii publice, fiind asteptata o propunere concreta, a declarat, marti, consilierul guvernamental, Vasile Cepoi.
"Sistemul ar putea functiona cu alt tip de institutii care sa preia atributiile celor desfiintate. Nu stiu daca se fac economii, trebuie facut un studiu de impact. Daca desfiintezi niste institutii care au anumite atributii, este clar ca atributiile ar trebui preluate de alte institutii. Trebuie pus ceva in loc", a precizat Cepoi.
Eugen Nicolaescu a declarat marti dimineata ca masura desfiintarii directiilor de sanatate publica judetene si caselor de asigurari de sanatate publica judetene va aduce economii la buget. Ministrul Sanatatii a mai spus ca 2013 va fi anul marilor schimbari in sanatate, precizand ca are sprijin politic pentru masurile care vor fi luate.
Nicolaescu a afirmat ca directiile de sanatate publice judetene consuma 10% din fondul de administrare al Ministerului Sanatatii, iar economiile ce vor fi facute prin desfiintarea lor vor fi dirijate catre programele nationale de sanatate.
In actuala structura, casele judetene de sanatate sunt subordonate CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate). Anual, CNAS aloca fonduri de circa patru miliarde de euro pentru finantarea sistemului de sanatate, in timp ce aportul MS se rezuma la 1-2 miliarde de euro.
Declaratiile au fost facute la Forumul National al Asociatiilor de Pacienti, organizat de Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania si Colegiul Medicilor din Romania.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<