Loc de munca mobil sau delegare? Prestatiile pentru mobilitate, explicate de specialisti

loc de munca mobilindemnizatie de mobilitatelegea nr.722022
Loc de munca mobil sau delegare? Prestatiile pentru mobilitate, explicate de specialisti
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"O societate are salariati care sunt delegati in interes de serviciu pentru diverse lucrari de instalatii montaj, la diversi clienti in tara, iar delegarea este in cele mai multe cazuri saptamanala, de luni pana vineri, dar care cumulat insumeaza peste 60 zile calendaristice pe an, respectiv 120 zile. In aceasta situatie avem urmatoarele intrebari: 
 
Situatia se incadreaza la art. 43 Codul muncii, tinand cont ca acesti salariati nu sunt delegati intr-un singur loc si la beneficiari diferiti, si nu sunt 60 /120 zile successive. - La perioada de peste 120 zile care depaseste conditia de acordare a diurnei legale, se mai acorda diurna? Ori diurna este impozabila fiind incadrata in venitul salarial? In afara de aceasta se acorda tichete de masa pentru perioada ce depaseste cele 120 de zile? Atata timp cat valoarea diurnei se constituie ca venit salarial am putea acorda tichete de masa pentru zi lucratoare in afara acelei perioade de 120 de zile, desi salariatul tot in delegatie este?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Avand in vedere ca activitatea salariatilor din situatia expusa presupune deplasari frecvente consideram ca acestia se incadreaza in categoria salariatilor mobili, iar deplasarile acestora nu reprezinta delegare ci prestarea activitatii la locul de munca.
 
Prin urmare, contractul individual de munca trebuie sa reflecte situatia reala in ceea ce priveste locul de munca.
Astfel, conform modelului cadrul al contractului individual de munca aprobat prin OMMSS 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca:

Atentie, Legea nr. 72/2022 a adus schimbari majore privind diurna!
Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea “Diurna legala in Romania si in strainatate”!
 
Evitati reincadrarea de catre ANAF a diurnei ca venit salarial, explicatiile specialistilor Rentrop & Straton aici >>> 
 
 
D. Locul de munca
 
1.Activitatea se desfasoara la (sectie/atelier/birou/serviciu/compartiment etc.) ....................... din sediul social/punctul de lucru/alt loc de munca organizat al angajatorului ....................
2.In lipsa unui loc de munca fix salariatul va desfasura activitatea astfel: ...............................
 
In situatia expusa, salariatii au loc de munca mobil conform pct. 2 si anume la clientii angajatorului de pe raza judetului…./localitatile…
Salariatilor li se va acorda prestatii in bani pentru mobilitate cu acelasi regim fiscal cu al diurnei situatie in care nu se mai pune problema duratei maxime a delegarii.
 
Astfel, conform art. 76 alin. (2) lit. k) si art. 142 lit. g) din Codul fiscal in forma modificata prin Legea 72/2022 intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
 
(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;
 
(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
 
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate.
 
Astfel cum se poate observa, inclusiv indemnizatia de mobilitate se limiteaza la nivelul de 2,5 ori stabilit pentru institutii publice prin hotarare a Guvernului.
  
Daca ne raportam la diurna stabilita pentru institutii publice este necesar sa se aplice HG 714/2018. Aceasta hotarare nu se refera insa la mobilitate ci la delegare si detasare. Asadar, nu avem o reglementare pentru institutii publice cu privire la mobilitate, dar art. 76 alin. (4) lit. h) mai sus citat trimite la nivelul legal stabilit pentru indemnizatie prin hotarare a Guvernului.
 
Intrucat lucrurile nu sunt foarte clare, prudent este sa aplicam regulile de la diurna si in ceea ce priveste indemnizatia de mobilitate.
In consecinta, consideram ca adoptarea unei masuri prudente implica acordarea indemnizatiei de mobilitate in tara doar pentru o perioada de cel putin 12 ore de deplasare in alta localitate la o distanta de cel putin 5 km.
 
Asadar, prestatiile pentru mobilitate neimpozabile se acorda, in varianta prudenta, in mod identic cu modalitatea in care se acorda diurna neimpozabila. Practic trebuie sa existe un decont al salariatului in care acesta va mentiona data si intervalul orar al deplasarii, locul si scopul deplasarii. In baza acestui decont, se poate acorda suma de 50 lei fara taxe salariale pentru fiecare 24 de ore de deplasare. In cazul fractiunilor de timp, indemnizatia de mobilitate neimpozabila se acorda cu conditia ca deplasarea sa dureze cel putin 12 ore.
 
In aceasta maniera consideram ca se calculeaza prestatiile pentru mobilitate neimpozabile (spor, indemnizatie, etc).
 
Un raspuns valabil la data de 31.05.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Atentie! Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada!
Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Scapati instantaneu de stresul
intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea pe stick „Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz” gasiti TOT!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
loc de munca mobilindemnizatie de mobilitatelegea nr.722022

Data aparitiei: 09 Iunie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Loc de munca mobil sau delegare? Prestatiile pentru mobilitate, explicate de specialisti Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]