Ministrul interimar al Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a participat joi la o conferinta de presa in care a facut mai multe declaratii cu privire la situatia institutiilor publice si a problemelor pe care le intampina deja angajatorii din mediul privat.
In opinia ministrului, clauza de forta majora din contractul de munca nu trebuie invocata in mod abuziv, iar salariatii din firmele care nu pot plati salarii in acest moment pot intra in
somaj tehnic, pornind de la premisa ca acele firme au ca obiectiv redresarea financiara si rechemarea angajatilor la munca.
"In ceea ce priveste angajatii din mediul privat, (...) vad un pericol, in acest moment. Sunt omul care intelege constrangerile financiare pe care le au in acest moment angajatorii. In momentul in care ti s-au intrerupt contractele, in momentul in care ai probleme de incasari, in mod evident e nevoie sa iei solutii exceptionale, pentru ca nu mai ai resurse din care sa acoperi salariile angajatilor. Cu toate acestea, apreciez ca nu trebuie sa ne expunem pericolului ca angajatorii sa apeleze din prima la clauza privind forta majora.
Exista variante alternative. Forta majora, in momentul in care este activata, lasa angajatii fara nicio forma de venit. Este vorba despre o clauza prin care angajatorul poate spune angajatului, in conditii exceptionale, ca de maine nu mai vine la serviciu, ceea ce inseamna ca respectiva persoana nu mai beneficiaza de nicio forma de sprijin, de niciun tip de sprijin pentru a putea sa-si continue viata in conditii normale, beneficiind de resurse. Si cred ca a venit momentul sa dau un semnal in acest sens: Nu trebuie abuzat de clauza de forta majora din contractul de munca!", a precizat ministrul Violeta Alexandru.
Ministrul interimar al Muncii a oferit mai multe explicatiii privind ce inseamna somajul tehnic, punand accent pe faptul ca forta majora reprezinta o clauza “extrema” care poate fi evitata atunci cand companiile pot plati salariatii prin acordarea sumelor aferente somajului tehnic:
"Trebuie gasite toate solutiile, una dintre ele fiind, de exemplu,
somajul tehnic, prin care sa pastreze legatura cu angajatii, in sensul in care somajul tehnic face ca o anumita perioada, pana se redreseaza entitatea respectiva, persoana sa fie in situatia de a-si primi o parte din salariu, 75%, astfel incat, plecand de la premisa ca respectiva societate se redreseaza, sa poata reprimi personalul in care banuiesc ca a investit, in formarea lui, si de care are nevoie pentru continuarea activitatii. (...) Din punctul meu de vedere, aceasta este o clauza extrema si cred ca putem evita activarea ei, in conditiile in care exista resurse in companii care sa permita acordarea unor bani sub forma de somaj tehnic. Nu pot sa apreciez pentru toti angajatorii, sunt situatii si situatii”.
Totodata, Violeta Alexandru a precizat ca a cerut angajatilor Inspectiei Muncii sa evalueze si sa verifice in ce masura angajatorii iau cele mai bune decizii pentru salariati in aceasta perioada:
“Am cerut angajatilor Inspectiei Muncii si Inspectoratelor Teritoriale de Munca sa faca un efort si sa iasa, in aceasta perioada, din paradigma organului de control in cea a unei entitati care vine in sprijinul angajatorilor. Mesajele pe care le dau acum le voi transpune in instructiuni pe care angajatii ITM sa le aiba asupra lor si sa iasa din birou, sa comunice cu angajatorii si sa se asigure ca acestia iau solutiile legale pentru binele companiei pe care o conduc, respectiv pentru binele angajatilor".
Cititi
AICI mai multe despre declaratiile de presa facute ieri de ministrul interimar al Muncii, Violeta Alexandru, inclusive despre cererea facuta pentru demiterea conducerii Casei Nationale de Pensii a Municipiului Bucuresti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<