"Avem urmatoare situatie: 1 Un contract de excutie lucrari A EXPIRAT, iar lucrarea a fost facuta partial (aprox 75%). Antreprenorul General si subantreprenorii au parasit santierul. Pe durata contractuuil initial Coordonarea de SSM in baza HG 3002006 a fost asigurata din faza de proiectare pana la sfarsitul contractului cu toate documentele coordonarii (ex. decizie CoSSM, Declaratie prealabila, Plan de ssm etc.). 2. Dupa o perioada de timp, de la expirarea contractului, s-a luat decizia finalizarii lucrarilor. Va exista un alt proiect, alt Antreprenor General. Intrebarea este : In situatia actuala (2) care sunt noile documente care sunt necesare d.p.d.v. HG 3002006 - coordonare de santier ? Nota* Se face o noua decizie pt CoSSM cu declaratie prealabila noua si transmisa la ITM? Se actualizeza sau se intocmeste un nou plan de ssm? Se continua cu aceeasi registru de coordonare?"
Raspunsul specialistului:
1. Declaratia prealabila se intocmeste conform Anexei 3 din HG nr. 300/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru santierele temporare sau mobile.
2. Analizandu-se continutul declaratiei, pentru situatia data, trebuie refacuta si transmisa o noua declaratie.
Pentru situatia reluarii activitatii in santier, cu un nou antreprenor general, trebuie emisa o noua decizie de numire a coordonatorului in materie de SSM inainte de reinceperea lucrarilor.
3. Planul de securitate si sanatate trebuie sa faca parte din proiectul lucrarii si sa fie adaptat continutului acestuia.
Intrucat, reluarea activitatilor se realizeza dupa un alt proiect, implicit, trebuie elaborat un nou plan de securitate si sanatate.
Planul de securitate si sanatate trebuie sa fie elaborat de coordonatorul in materie de securitate si sanatate pe durata elaborarii proiectului lucrarii.
Planul de securitate si sanatate trebuie sa se afle in permanenta pe santier pentru a putea fi consultat, la cerere, de catre inspectorii de munca, inspectorii sanitari, membrii comitetului de securitate si sanatate in munca sau de reprezentantii lucratorilor, cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii.
4. Planurile proprii de securitate si sanatate ale antreprenorilor/suantreprenorilor trebuie sa fie integrate in planul de securitate si sanatate al antreprenorului general.
Planul propriu de securitate si sanatate cuprinde ansamblul de masuri de securitate si sanatate specifice fiecarui antreprenor sau subantreprenor.
Aceste planuri trebuie elaborate in cel mult 30 de zile de la data contractarii lucrarii.
5. Registrul de coordonare cuprinde ansamblul de documente redactate de catre coordonatorii in materie de securitate si sanatate, informatii privind evenimentele care au loc pe santier, constatarile efectuate si deciziile luate.
Pentru a se pastra evidenta tuturor evenimentelor produse pe santier se recomanda utilizarea aceluiasi registru de coordonare.
Un raspuns valabil in octombrie 2022, oferit de expertii de la
PortalSSM >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<