Conform art. 103 din Codul muncii, salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.
Asadar, in cazul salariatului cu fractiune de norma, numarul de ore normale de lucru sunt calculate saptamanal sau ca medie lunara.
In aceasta situatie, trebuie stabilit numarul de ore lucrate de salariata intr-o luna intrucat activitatea nu este prestata saptamanal.
Astfel, daca salariatul lucreaza, de exemplu, cate 8 ore pe zi timp de 5 zile pe luna, va avea un total de 40 de ore pe luna.
In registrul de evidenta a salariatilor:
- din campul Repartizare timp de lucru veti alege Inegal, intrucat activitatea nu este prestata zilnic.
- din campul Timp interval repartizare veti alege Ore/luna.
- in campul Timp de munca veti completa numarul total de ore lucrate pe luna.
Daca timpul de lucru al salariatului este de 5 zile pe luna, ea are obligatia sa presteze activitate in cele 5 zile. Restul intervalului din luna nu constituie timp de lucru, astfe ca, nu este necesar a se justifica absenta sa de la locul de munca.
Daca salariatul nu presteaza activitate in fiecare luna, poate formula o cerere de
concediu fara plata pentru interese personale. Pe durata concediului fara plata contractul individual de munca se suspenda in baza art. 54 din Codul muncii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul minim in constructii. Mentinere 24 luni. Eliminare faciitati fiscale.Intrebare: Va rog sa ne lamuriti cu privire la salariul de baza minim brut pe tara din OUG 156/31.12.2024 (ordonanta trenulet) asa cum este mentionat la art. LXIX ca, nerespectarea acestuia atrage anularea acordarii facilitatilor fiscale. Care facilitati, daca de la 01.01.2025 acestea sunt eliminate? Daca am un salariat incadrat cu salariul minim timp de 2 ani, il pot lasa la 4.582 lei, avand in vedere ca cei din constructii au salariul mai mare decat cei din sectoarele incadrate la exceptii si care pierd...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Negociere nou CCM dupa aprobarea BVCIntrebare: Prin OUG nr. 156/2024 a fost modificata OG 26/2013 in sensul introducerii art 12 indice 2 Art. 12 indice 2 (1) Prin derogare de la prevederile art. 97 din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, contractele colective de munca se negociaza, in conditiile legii, dupa aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli ale operatorilor economici, in limitele si in conditiile stabilite prin bugete. (2) Drepturile stabilite prin contractele colective de munca incheiate dupa data de 1.01.2025 se acorda...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<