Decontare transport si telemunca. Ce modificari se fac in Regulamentul Intern?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
24 Iunie 2021
24 Iunie 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
regulament interntelemuncamunca la domiciliumodificare regulament intern semnatura electronica
Decontare transport si telemunca. Ce modificari se fac in Regulamentul Intern?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
S-a decontat transportul salariatilor pe o perioada de timp, iar acest aspect era inclus in regulamentul Intern. Deoarece nu se mai acorda, se modifica regulamentul intern? Ce acte se vor intocmi? De asemenea, s-au facut acte acte aditionale privind telemunca, se va mentiona acest lucru in Regulamentul Intern?
 
 
 
Raspunsul specialistului:
 
 
Potrivit dispozitiilor art. 242 din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, Regulamentul intern cuprinde cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:
 
a) reguli privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii;
 
b) reguli privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii;
 
c) drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor;
 
d) procedura de solutionare pe cale amiabila a conflictelor individuale de munca, a cererilor sau a reclamatiilor individuale ale salariatilor;

e) reguli concrete privind disciplina muncii in unitate;
 
f) abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile;
 
g) reguli referitoare la procedura disciplinara;
 
h) modalitatile de aplicare a altor dispozitii legale sau contractuale specifice;
 
i) criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor.
 
Prin urmare, se observa ca  drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor este unul dintre aspectele mentionate expres de legiuitor care fac obiectul Regulamentului Intern. In situatia intervenirii oricaror modificari in cuprinsul acestuia, prin adaugarea sau eliminarea anumitor drepturi, apreciem ca si Regulamentul Intern trebuie revizuit in consecinta.
 
Asadar, in situatia in care dreptul la decontarea cheltuielilor de transport era stipulat in Regulamentul Intern, apreciem ca in situatia incetarii acordarii acestuia, dispozitiile RI trebuie modificate in mod corespunzator.
 
Totodata, atragem atentia asupra faptului ca astfel de drepturi sunt, de regula, prevazute si in contractul individual de munca al salariatului, situatie in care simpla eliminare a acestuia din cuprinsul Regulamentului intern, apreciem ca nu absolva angajatorul de indeplinirea obligatiei asumate in sensul acordarii acestuia.
 
In plus, avand in vedere ca munca la domiciliu si telemunca vin cu obligatii si drepturi specifice in sarcina partilor, salariat/angajator, apreciem ca posibilitatea desfasurarii activitatii in acest mod la nivelul unitatii angajatoare si conditiile in care se realizeaza trebuie sa faca obiectul Regulamentului Intern (a se vedea art. 4 din Legea nr. 81/2018, cu modificarile si completarile ulterioare) si, in mod automat, obiectul contractului individual de munca sau incheierii unui act aditional (pentru CIM aflate in derulare).
 
Subliniem ca orice modificare ce intervine in continutul regulamentului intern este supusa procedurilor de informare prevazute la art. 243 din Codul muncii.
 
Dupa cum se cunoaste, Regulamentul intern este actul prin care angajatorul stabileste regulile de desfasurare a activitatii in unitatea respectiva, intocmirea acestuia fiind atributul exclusiv al angajatorului.
 
Sindicatul sau reprezentantii salariatilor sunt doar consultati cu privire la acest document. Dar, in lipsa acestei consultari exista posibilitatea ca orice salariat, ori sindicatul in numele membrilor lui, sa uzeze de dispozitiile art. 245 C.m. si sa sesizeze angajatorul, apoi instanta judecatoreasca competenta, invocand nelegalitatea acelui regulament.
 
Dupa adoptarea lui, regulamentul urmeaza sa fie adus la cunostinta salariatilor pentru ca numai astfel poate fi cunoscut si deci respectat; el isi produce efecte de la data incunostintarii mentionate.
 
Obligatia de informare a salariatilor de catre angajator este imperativa. Modul de informare este stabilit prin contractul colectiv de munca sau prin continutul regulamentului. Oricum, afisarea este un mod simplu si operativ de aducere a lui la cunostinta salariatilor. In lipsa neindeplinirii obligatiei mentionate, acel regulament va deveni inaplicabil. Daca s-a utilizat un tabel cu semnaturi – mijloc de aducere directa la cunostinta salariatilor – lipsa semnaturii unuia dintre lucratori, va determina, de asemenea, inaplicabilitatea regulamentului fata de acestia.
 
Pe cale de consecinta, apreciem ca orice modificare a unor drepturi sau obligatii ce incumba celor doua parti, salariat si angajator, trebuie in mod absolut sa fie prevazute si detaliate sau, dupa caz, eliminate, in/din cuprinsul acestuia.
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 
Regulamentul intern, telemunca, munca la domiciliu
 
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]