Starea de alerta se prelungeste si in decembrie! Masurile care se mentin pentru angajatori

Isabela Alexe
Isabela Alexe
13 Noiembrie 2020
13 Noiembrie 2020
Isabela Alexe
Isabela Alexe
restrictii stare de alertaprotectie sanitaraprelungire stare de alerta
Starea de alerta se prelungeste si in decembrie! Masurile care se mentin pentru angajatori
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul a adoptat la 13 noiembrie hotararea privind prelungirea starii de alerta cu 30 de zile, incepand cu 14 noiembrie.  
 
"S-a tinut cont de propunerile cuprinse in hotararea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta nr. 54 din 2020 care a avut loc astazi dupa-amiaza, iar prin proiect se propune prelungirea stari de alerta cu 30 de zile incepand cu 14 noiembrie 2020. Masurile de prevenire si control al infectiilor cu coronavirus SARS-CoV-2, conditiile concrete de aplicare si destinatarii acestor masuri, precum si institutiile si autoritatile publice care le pun in aplicare sau urmaresc respectarea aplicarii masurilor pe durata prelungirii sunt pe fond similare cu cele in vigoare", a declarat Raed Arafat dupa sedinta de guvern, citat de Agerpres.
 
Acesta a adaugat, de asemenea, ca pentru masurile luate anterior si care raman in vigoare au avut loc consultari cu un grup de epidemiologi.
 
"Au fost propuse aceleasi masuri de protectie sanitara care vor fi luate pe timpul procesului electoral al alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor din data de 6 decembrie", a spus Arafat, amintind si ca s-a creat baza legala pentru ordinul privind conditiile de protectie sanitara in sectiile de vot care vor fi organizate in afara Romaniei.
 
"Totodata pentru alegerile parlamentare vor fi organizate sectii de vot in afara Romaniei, in alte tari, motiv pentru care s-a creat baza pentru emiterea unui ordin pentru stabilirea conditiilor de protectie sanitara, un ordin care urmeaza sa fie emis de ministrul afacerilor externe, impreuna cu ministrul sanatatii", a afirmat Arafat.
 
Conform sursei amintite, au fost stabilite regulile de organizare a sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei in 1 decembrie si permiterea desfasurarii activitatilor de prevenire si combatere a pestei porcine africane prin vanatori colective la care pot participa cel mult 20 de persoane, precum si permiterea operatorilor economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizeaza autovehicule cu o capacitate mai mare de noua locuri pe scaune, inclusiv locul conducatorului auto, si celor din domeniul transportul rutier de marfuri care utilizeaza autovehicule cu masa maxima autorizata de peste 2,4 tone sa desfasoare activitatea inclusiv in perioada in care este interzisa circulatia.
 
In plus, se elimina sintagma "piete mixte si volante" din categoria tipurilor de piete care au activitatea suspendata si se permite organizarea pietelor volante in spatii publice deschise.


Regasiti mai jos acele prevederi din noua hotarare nr. 54 in domeniul muncii si relatiilor de munca:
 
HOTARAREA nr. 54 a CNSU din 12.11.2020 privind propunerea prelungirii starii de alerta si a masurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19
 
Art.1 - Se propune prelungirea starii de alerta pe intreg teritoriul national, pentru o perioada de 30 de zile, incepand cu data de 14.11.2020. 
 
Art.2 - Masurile de prevenire si control a infectiilor generate de virusul SARS-CoV-2, necesar a fi adoptate incepand cu data de 14.11.2020, in contextul epidemiologic actual, sunt prevazute in anexa nr. 1.
 
Anexa 1 la HCNSU nr. 54 - MASURI DE PREVENIRE SI CONTROL A INFECTIILOR PROPUSE A SE APLICA PE DURATA STARII DE ALERTA
 
5. Se considera necesara mentinerea obligativitatii purtarii mastii de protectie in spatiile publice, la locul de munca, in spatiile comerciale, precum si in mijloacele de transport in comun, pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne.
 
31. La verificarea motivului deplasarii in interes profesional, prevazut la pct. 30 lit. a), persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, legitimatia de serviciu sau adeverinta eliberata de angajator ori o declaratie pe propria raspundere.
 
50. Prin exceptie de la prevederile pct. 48, in intervalul orar 2100-0500, unitatile farmaceutice, benzinariile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum si operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizeaza autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducatorului auto si cei din domeniul transportului rutier de marfuri care utilizeaza autovehicule cu masa maxima autorizata de peste 2,4 tone, isi pot desfasura activitatea in regim normal de munca, cu respectarea normelor de protectie sanitara.
 
70. Se propune mentinerea obligatiei de organizare a programului de lucru in regim de telemunca sau munca la domiciliu pentru toti angajatorii la care specificul activitatii permite aceasta desfasurare a muncii.
 
71. In vederea evitarii aglomerarii transportului public, in situatia in care nu se poate desfasura activitatea in regim de telemunca sau munca la domiciliu, se propune mentinerea obligatiei de organizare a programului de lucru de catre angajatorii din sistemul privat, autoritatile si institutiile publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si regiile autonome, societatile nationale, companiile nationale si societatile la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritoriala, cu un numar mai mare de 50 de salariati, astfel incat personalul sa fie impartit in grupe care sa inceapa, respectiv sa termine activitatea la o diferenta de cel putin o ora.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]