Razboiul din Ucraina este urmat de repercursiuni, asa ca in companiile vizate de sanctiunile impotriva Rusiei angajatii ar putea avea de suferit. In acest sens, Guvernul are in vedere o ordonanta de urgenta pentru sprijinirea salariatilor din cadrul acestor companii.
Conform ministrului Muncii si Solidaritatii Sociale, Marius Budai:
"Colegii mei de la ANOFM au discutat astazi la ANAF si cu bancile din Romania. Pregatim la nivel de coalitie o ordonanta de urgenta care va avea prevederi pentru somajul tehnic. Am auzit incepand de ieri aceasta problema. Am convocat deja la Ministerul Muncii o comisie de dialog social strict pentru aceasta problema. Se pare ca sunt solutii si eu pentru somajul tehnic am prins un articol in ordonanta de urgenta cu o anumita derogare. Deci exista solutii, asa cum am identificat pentru plata somajului, cu siguranta vor fi solutii si pentru salarii. Cand se va termina comisia de dialog social cu siguranta veti primi o informare. Exista solutii, oamenii sa nu se panicheze. Aceasta ordonanta este pe ordinea de zi a sedintei de coalitie si eu sper ca daca nu vineri, atunci sper ca saptamana viitoare sa o avem in Guvern. Am propus coalitiei aceasta ordonanta pentru ca exista acest pericol de a se inchide capacitati de productie din cauza crizei din Ucraina, Rusia si Belarus", a declarat Marius Budai, potrivit
Agerpres.
De asemenea, ministrul Muncii a mai adaugat si ca este exclus ca pensiile sa scada din 2022, avand in vedere majorarea la 4,75% a procentului transferat la Pilonul II de pensii:
"Astazi (n.n 16 martie) la nivel de Guvern, s-a aprobat ordonanta de urgenta cu majorarea procentului pe care il transferam catre Pilonul 2 de pensii, incepand cu 1 ianuarie 2024, (de la 3,75%, n.r.) la 4,75%. Astfel, Ministerul Muncii, prin Guvern, a indeplinit si ultimul jalon (...), deci din punctul de vedere al Ministerului Muncii nu mai sunt jaloane de indeplinit in trimestrul I 2022 si lucram deja la jaloanele pentru trimestrele II si III din acest an. Acesta este un jalon in PNRR asumat si (...) nu ne dorim sa punem in pericol implementarea PNRR. Era obligatia in PNRR sa iasa acest act normativ pana la 31 martie si practic am fost obligati sa dam aceasta ordonanta. Va informez ca anul trecut, catre Pilonul II de pensii s-au virat aproximativ 2 miliarde de euro, iar in total toti administratorii de Pilon II gestioneaza 18 miliarde de euro in acest moment. Este exclus sa scada pensiile. (...) Un calcul facut rapid, astazi, care nu este un calcul definitiv, va duce deficitul la fondul de pensii la peste 2% din PIB, undeva la 4,7 miliarde de lei, daca am aplica de acum, dar majorarea procentului nu se aplica de anul acesta", a mai precizat ministrul.
Va reamintim ca Ministerul Muncii a anuntat in cursul zilei de 16 martie 2022 ca acele contributii la fondurile private de pensii, cunoscute si drept Pilonul II, vor creste de la 3,75% la 4,75%, dupa ce Guvernul a aprobat, miercuri, o Ordonanta de Urgenta in acest sens.
Ministerul muncii a transmis ca:
"Jalon indeplinit din Planul National de Redresare si Rezilienta: contributiile la fondurile private de pensii vor creste de la 3,75% la 4,75% Guvernul a aprobat in sedinta de astazi o Ordonanta de Urgenta care prevede majorarea cu un punct procentual, incepand cu 1 ianuarie 2024, a contributiilor la fondurile private de pensii (Pilon II)...citeste totul despre
majorarea contributiilor sociale aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<