Va informam ca in luna decembrie 2021, castigul salarial mediu nominal brut a fost 6.327 lei, cu 383 lei (+6,4%) mai mare decat in luna noiembrie 2021. Asadar, salariul mediu net a fost 3.879 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 234 lei (+6,4%).
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (10534 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.922 lei).
Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,2%, informeaza Institutul National de Statistica (
INS).
Decembrie 2021 comparativ cu Noiembrie 2021 - salariul mediu net
In luna decembrie 2021, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut fata de luna precedenta, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sarbatorile de iarna, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte), cat si reducerilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
• cu 48,3% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, respectiv cu 42,9% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale;
• intre 27,0% si 32,5% in extractia carbunelui superior si inferior, industria metalurgica, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat;
• intre 16,0% si 23,0% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, telecomunicatii, alte activitati extractive, colectarea si epurarea apelor uzate, transporturi pe apa;
• intre 10,0% si 15,0% in captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzical? (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, tranzactii imobiliare, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor), depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, fabricarea substantelor si a produselor chimice.
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna noiembrie 2021 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de intreruperi/incetari ale activitatii economice, de somajul tehnic sau de remunerarea partiala a salariatilor, de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (in functie de contracte/proiecte).
Scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN s-au inregistrat in fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a (-8,0%), respectiv in tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor) (-0,1%).
In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in administratia publica (+0,6%), conform
INS.
Castigului salarial mediu net a scazut comparativ cu luna precedenta in invatamant (-1,0% ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare), respectiv in sanatate si asistenta sociala (-0.1%)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariatii nu pot renunta la perioada de preavizIntrebare: Daca angajatii renunta la perioada de preaviz, este in regula?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
SRL. Ce activitati pot presta administratoriiIntrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori (unul este si asociatul unic) ce tin de obiectul de activitate al societatii (transport alternativ-Bolt) fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<