Guvernul a aprobat la jumatatea saptamanii in curs Ordonanta de Urgenta care stabileste noi reguli privind acordarea certificatelor de concediu medical pentru carantina si a indemnizatiilor aferente acestor certificate.
Noua ordonanta stabileste, totodata, ca pentru persoanele asigurate care insotesc copilul bolnav la tratament pe teritoriul unui alt stat certificatele de concediu medical se vor elibera de catre casele de asigurari de sanatate.
Potrivit comunicatului CNAS tranmis in aceasta privinta, pe durata starii de urgenta, persoanele asigurate carora li se interzice continuarea activitatii si pentru care a fost instituita masura de carantina institutionalizata sau intr-o locatie declarata de catre persoana carantinata sau prin izolare, in urma unei suspiciuni de infectare cu virusul SARS-CoV-2, vor beneficia de concedii si indemnizatii pentru carantina care se acorda pentru perioada si pe baza documentelor prevazute prin Ordin al ministrului sanatatii, in functie de evolutia situatiei epidemiologice.
Se majoreaza, de asemenea, termenul pana la care se poate solicita plata indemnizatiilor de asigurari de sanatate, de la 90 de zile la 180 de zile, pentru certificatele de concediu medical acordate in perioada starii de urgenta instituita in temeiul Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 1/1999, cu modificarile si completarile ulterioare.
Eliberarea certificatelor de concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav pentru persoanele in drept (parinti, tutori) se modifica, de asemenea, prin noua ordonanta, dupa cum urmeaza:
- pentru eliberarea certificatelor de concediu medical care cuprind a 91-a zi, acordate pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani,
- in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani,
- pentru copilul bolnav cu afectiuni grave in varsta de pana la 16 ani, cum ar fi afectiunile oncologice sau malformatiile congenitale ale sistemului nervos, nu se mai solicita avizul medicului expert al asigurarilor sociale.
De asemenea, pentru persoanele asigurate care insotesc copilul bolnav la tratament pe teritoriul unui alt stat certificatele de concediu medical se vor elibera de catre casele de asigurari de sanatate.
Conform comunicatului, eliminarea obligatiei de a se prezenta in fiecare luna la medicul expert al asigurarilor sociale, pentru avizarea certificatului de concediu medical care se acorda, potrivit legii, dupa epuizarea perioadei de 90 de zile, precum si acordarea certificatelor de concediu medical pentru perioada in care persoanele in drept au insotit copilul la tratament in strainatate, conduc la imbunatatirea calitatii vietii copiilor bolnavi si faciliteaza accesul la concedii medicale si la indemnizatiile aferente acestora pentru insotitori.
Prevederile care reglementeaza modul si durata de acordare a certificatelor de concediu medical de care beneficiaza persoanele cu COVID-19 se stabilesc in normele de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, intrucat este necesar a avea in vedere toate situatiile care sunt prevazute in protocolul de tratament al infectiei cu COVID-19, astfel incat indiferent de locul de acordare a ingrijirilor medicale si de forma de boala, orice persoana asigurata sa poata beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
Prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 502/417/2020 au fost modificate si completate Normele de aplicare referitoare la concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, iar Ordinul MS 414/2020 reglementeaza modul de instituire a masurii de carantina pentru persoanele aflate in situatia de urgenta de sanatate publica internationala determinata de infectia cu COVID-19, transmite CNAS.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<