Noile conditii si procedura de acordare a concediilor medicale. OUG aprobat

acordare concedii medicalepersoane asigurate copil bolnav tratamentcertificat medical ingrijire copil bolnavcopil cu handicap
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul a aprobat la jumatatea saptamanii in curs Ordonanta de Urgenta care stabileste noi reguli privind acordarea certificatelor de concediu medical pentru carantina si a indemnizatiilor aferente acestor certificate. 
 
Noua ordonanta stabileste, totodata, ca pentru persoanele asigurate care insotesc copilul bolnav la tratament pe teritoriul unui alt stat certificatele de concediu medical se vor elibera de catre casele de asigurari de sanatate.
 
Potrivit comunicatului CNAS tranmis in aceasta privinta, pe durata starii de urgenta, persoanele asigurate carora li se interzice continuarea activitatii si pentru care a fost instituita masura de carantina institutionalizata sau intr-o locatie declarata de catre persoana carantinata sau prin izolare, in urma unei suspiciuni de infectare cu virusul SARS-CoV-2, vor beneficia de concedii si indemnizatii pentru carantina care se acorda pentru perioada si pe baza documentelor prevazute prin Ordin al ministrului sanatatii, in functie de evolutia situatiei epidemiologice.
 
Se majoreaza, de asemenea, termenul pana la care se poate solicita plata indemnizatiilor de asigurari de sanatate, de la 90 de zile la 180 de zile, pentru certificatele de concediu medical acordate in perioada starii de urgenta instituita in temeiul Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 1/1999, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Eliberarea certificatelor de concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav pentru persoanele in drept (parinti, tutori) se modifica, de asemenea, prin noua ordonanta, dupa cum urmeaza:
 
- pentru eliberarea certificatelor de concediu medical care cuprind a 91-a zi, acordate pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani,
 
- in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani,
- pentru copilul bolnav cu afectiuni grave in varsta de pana la 16 ani, cum ar fi afectiunile oncologice sau malformatiile congenitale ale sistemului nervos, nu se mai solicita avizul medicului expert al asigurarilor sociale.
 
De asemenea, pentru persoanele asigurate care insotesc copilul bolnav la tratament pe teritoriul unui alt stat certificatele de concediu medical se vor elibera de catre casele de asigurari de sanatate.
 
Conform comunicatului, eliminarea obligatiei de a se prezenta in fiecare luna la medicul expert al asigurarilor sociale, pentru avizarea certificatului de concediu medical care se acorda, potrivit legii, dupa epuizarea perioadei de 90 de zile, precum si acordarea certificatelor de concediu medical pentru perioada in care persoanele in drept au insotit copilul la tratament in strainatate, conduc la imbunatatirea calitatii vietii copiilor bolnavi si faciliteaza accesul la concedii medicale si la indemnizatiile aferente acestora pentru insotitori.
 
Prevederile care reglementeaza modul si durata de acordare a certificatelor de concediu medical de care beneficiaza persoanele cu COVID-19 se stabilesc in normele de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, intrucat este necesar a avea in vedere toate situatiile care sunt prevazute in protocolul de tratament al infectiei cu COVID-19, astfel incat indiferent de locul de acordare a ingrijirilor medicale si de forma de boala, orice persoana asigurata sa poata beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
 
Prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 502/417/2020 au fost modificate si completate Normele de aplicare referitoare la concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, iar Ordinul MS 414/2020 reglementeaza modul de instituire a masurii de carantina pentru persoanele aflate in situatia de urgenta de sanatate publica internationala determinata de infectia cu COVID-19, transmite CNAS.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
acordare concedii medicalepersoane asigurate copil bolnav tratamentcertificat medical ingrijire copil bolnavcopil cu handicap

Data aparitiei: 16 Aprilie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noile conditii si procedura de acordare a concediilor medicale. OUG aprobat Nota: 4.1 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]