OUG 147/2020 s-a modificat! Parintii care lucreaza de acasa NU mai beneficiaza de zile libere cand se inchid scolile

zile libere telemuncazile libere parinti oug 147/2020zile libere anulate munca de acasaordonanta 182/2020
OUG 147/2020 s-a modificat! Parintii care lucreaza de acasa NU mai beneficiaza de zile libere cand se inchid scolile
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O noua ordonanta aprobata modifica Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara.
 
O modificare importanta ANULEAZA zilele libere acordate initial prin OUG 147/2020 pentru parinti la inchiderea scolilor si gradinitelor. Astfel, parintii care lucreaza de acasa, in regim de telemunca, potrivit noii legi, NU mai benefiaza de zile libere in conditiile amintite:
 
 
Ordonanta de urgenta nr. 182/2020 pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum si a art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 993 din 27 octombrie 2020.
 
 
 
Articolul I - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARSCoV-2, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 790 din 28 august 2020, se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. La articolul 1, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (5^1), cu urmatorul cuprins:
 
(5^1) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), dispozitiile prezentei ordonante de urgenta se aplica si pentru parintele sau reprezentantul legal care are in ingrijire, supraveghere si intretinere unul sau mai multi copii scolarizati, cu boli cronice pentru care medicul de familie sau medicul specialist a emis adeverinte pentru realizarea educatiei in conditiile prevazute in anexa nr. 1 - Ghidul privind masurile sanitare si de protectie in unitatile de invatamant preuniversitar in perioada pandemiei COVID-19 la anexa la Ordinul ministrului educatiei si cercetarii si al ministrului sanatatii nr. 5.487/1.494/2020 pentru aprobarea masurilor de organizare a activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant in conditii de siguranta epidemiologica pentru prevenirea imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu modificarile ulterioare.
 
 
 
2. La articolul 2, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmatorul cuprins:
 
(3^1) Pentru situatia prevazuta la art. 1 alin. (5^1) parintele va depune la angajator pe langa actele prevazute la alin. (3) si o copie a adeverintei eliberate de medicul de familie/medicul specialist.
 
(...)
 
 
 
4. Dupa articolul 8 se introduce un nou articol, articolul 8^1, cu urmatorul cuprins:
 
Articolul 8^1 – (1) Prevederile prezentei ordonante de urgenta se aplica si in situatiile in care s-a stabilit aplicarea scenariului 2 «Participarea zilnica a tuturor prescolarilor si elevilor din invatamantul primar, a elevilor din clasele a VIII-a si a XII-a, cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de protectie si Revenirea partiala prin rotatie de 1-2 saptamani a elevilor din celelalte clase de gimnaziu si liceu, cu respectarea si aplicarea tuturor normelor de protectie», respectiv a scenariului 3 «Participarea tuturor prescolarilor si elevilor la activitati/lectii online» prevazute in anexa nr. 1 - Ghidul privind masurile sanitare si de protectie in unitatile de invatamant preuniversitar in perioada pandemiei COVID-19 la anexa la Ordinul ministrului educatiei si cercetarii si al ministrului sanatatii nr. 5.487/ 1.494/2020 pentru aprobarea masurilor de organizare a activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant in conditii de siguranta epidemiologica pentru prevenirea imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu modificarile ulterioare.
 
(2) In situatiile prevazute la alin. (1), numarul zilelor libere se acorda in functie de perioada prevazuta de hotararea comitetului judetean pentru situatii de urgenta/Comitetului Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta.
 
(3) Prin exceptie de la prevederile art. 8, masura acordarii zilelor libere in situatiile prevazute la alin. (1) se face pe perioada starii de alerta instituita potrivit Legii nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(4) Pentru situatiile prevazute la alin. (1), zilele libere se acorda numai dupa aplicarea de catre angajator a reglementarilor legale in vigoare pentru desfasurarea activitatii prin telemunca sau munca la domiciliu, daca locul de munca al parintelui permite acest lucru.
 
 
 
Articolul II – La articolul 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 720 din 10 august 2020, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins:
 
(6) Suma prevazuta la alin. (1) nu se acorda angajatorilor care au transmis in registrul general de evidenta a salariatilor datele privind elementele raportului de munca, prin care s-a stabilit desfasurarea activitatii in regim de telemunca, dupa expirarea termenului legal de inregistrare a modificarii.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
zile libere telemuncazile libere parinti oug 147/2020zile libere anulate munca de acasaordonanta 182/2020

Data aparitiei: 28 Octombrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

OUG 147/2020 s-a modificat! Parintii care lucreaza de acasa NU mai beneficiaza de zile libere cand se inchid scolile Nota: 3.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]