Ca pandemia a schimbat piata muncii nu mai este un secret pentru nimeni. Asa ca nici 2022 nu pare sa fie o exceptie, avand in vedere cum decurge situatia in momentul de fata. Asadar, un studiu recent arata ca nu mai putin de 70% dintre companiile din Romania prefera sa lucreze in sistem hibrid, in aceasta perioada.
De fapt, perioada a inceput inca din 2020, odata cu inmultirea rapida a cazurilor provocate de Coronavirus. Angajatorii s-au adaptat, la fel si salariatii, iar mare parte dintre acestia sunt incantati sa lucreze exclusiv de acasa.
Multi dintre ei spera ca programul hibrid sa continue si post pandemie.
Ce inseamna program hibrid?
Ne referim la acei angajati care lucreaza remote 2-3 zile pe saptamana, iar alte 2-3 zile lucreaza de la birou. Desigur ca exista si angajati care lucreaza de la distanta in proportie de 100% din programul de lucru.
Diana Stefan, digital marketing: ”Lucrand in digital marketing am nevoie doar de o conexiune la internet si un laptop sa imi fac treaba. Anul trecut am stat doua luni la mare”.
Dar...atentie! Sunt nu mai putin de 15 situatii legate de telemunca in care puteti fi amendat
Si amenzile nu sunt deloc mici.
Stiati, de exemplu, ca simplul fapt ca ati omis sa precizati in CIM ca salariatul lucreaza in regim de telemunca se sanctioneaza cu amenda de 10.000 de lei? In cazul unui control ITM, daca se constata ca salariatul respeciv este absent, dar in evidenta realizata conform art. 119 din Codul muncii el figureaza “prezent”, nu puteti invoca faptul ca el e in telemunca.
Aflati din ghidul nostru – Telemunca sau munca si de acasa – cum sa evitati sau sa gestionati corect toate situatiile sensibile care pot aparea. Ghidul contine legislatie explicata, modele de documente de intocmit si numeroase studii de caz, cu accent pe principalele noutati legislative cu efect in acest an!
Ghidul complet despre telemunca te va ajuta enorm sa intelegi mai bine aceste aspecte,
detalii AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<