Munca flexibila si telemunca, probleme in Codul Muncii

munca flexibilatelemunca codul munciiprogram flexibil codul muncii
Munca flexibila si telemunca, probleme in Codul Muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Flexibilizarea muncii necesita noi modificari in Codul Muncii, iar formulele din practica ar trebui cat mai diversificate pentru a raspunde cerintelor din piata. 
 
 
"Codul Muncii este limitat in ceea ce priveste formele de flexibilizare a muncii, respectiv formulele prin care munca se poate presta. Noile forme de organizare a muncii trebuie sa se regaseasca intr-un cadru legal adaptat noilor realitati, care fac posibile programe individualizate de munca, dar si prin raportare la echilibrul viata profesionala - viata privata", se arata intr-un comunicat recent al Concordia, citat de Agerpres. 
 

Reglementari noi in telemunca si munca flexibila in Codul Muncii

O masura esentiala in telemunca il reprezinta, spun reprezentantii confederatiei, dreptul la deconectare si impozitarea veniturilor in masura in care angajatii aleg sa presteze activitatea din alta tara.
 
"Pe termen mediu, este posibil sa asistam si la o tranzitie a angajatilor ca liber profesionisti. Acest nou statut poate aduce o mare flexibilitate in ceea ce priveste activitatea angajatilor, dar si o serie de provocari cu privire la impozitare, sistemele de asigurari sociale si pensii", se arata in acelasi comuncat. 


 

 
Anul trecut, peste 20% dintre angajati au lucrat in regim de telemunca, in vreme ce regimul mixt a fost adoptat de mai putin de 10% dintre angajatori. 
 
"In 2018, Romania reglementa legislatia privind telemunca, transpunand Acordul cadru tematic al partenerilor sociali europeni. in perioada 2018-2020 (inainte de pandemie), acest fenomen nu a avut o amploare semnificativa, astfel ca in 2019 doar 0,8% dintre angajatii din Romania lucrau in regim de telemunca. Pandemia a accelerat insa acest proces - odata cu instituirea starii de urgenta, in martie 2020, angajatorii au fost obligati sa implementeze telemunca pentru toti angajatii a caror activitate facea acest lucru posibil", scriu reprezentantii Concordia. 
 
 

Schimbari in telemunca la nivel national
 

Potrivit aceleiasi surse, telemunca e influentata direct si de cat de mari sunt companiile, astfel ca peste 90% dintre companiile din Romania sunt IMM-uri care angajeaza doua treimi din forta de munca, potrivit statisticilor din 2019, aspect care a incetinit trecerea la telemunca fata de alte tari din UE.
 
"Telemunca presupune existenta infrastructurii digitale la nivelul companiilor si institutiilor publice, precum si competente necesare in randul angajatilor. Un grad scazut al acestora, pe toate planurile, cum este cazul Romaniei, limiteaza de facto extinderea telemuncii", precizeaza Concrdia. 
 
In plus, conform confederatiei, daca cele mai multe dintre firme aveau un procent de sub 5% din numarul angajatilor care puteau lucra in afara biroului, exceptiile cu o pondere mai mare fiind putine, ajungand pana la cel mult 35%, dupa un an de zile, majoritatea companiilor sustin ca vor oferi angajatilor posibilitatea de a lucra de la distanta, daca activitatea le-o permite, fie ca este vorba despre un sistem hibrid (aproximativ jumatate din timp in telemunca), fie de frecventa saptamanala (1-2 zile/saptamana).
 

Concluzii privind telemunca si munca flexibila in Romania

"Transformarea programului de lucru dincolo de rigorile impuse de distantarea sociala este bazata si pe indici de productivitate. Pentru jumatate dintre intervievati, productivitatea a ramas neschimbata, pentru o treime chiar a crescut putin si doar pentru cateva companii a crescut semnificativ. Doar in cazul a doi dintre respondenti, productivitatea muncii a scazut. Pentru ca tranzitia sa fie mai usoara, activitatea angajatilor a fost sustinuta de majoritatea angajatorilor cu care am discutat prin achizitia de echipamente ITC si implementarea unor solutii de munca la distanta, dar si cu training pentru imbunatatirea competentelor digitale. in plus, unii dintre angajatori au achizitionat echipamente si mobilier pentru angajatii din telemunca si/sau le-au acordat diverse forme de sprijin pentru sanatatea mintala", se arata in acelasi comunicat. 
 
Printre alte schimbari necesare pentru telemunca si programul flexibil de munca se numara sprijinul financiar generalizat pentru utilitati, ingrijirea copiilor, ajutand in acest mod inclusiv echilibrul dintre viata profesionala si viata personala. 
 
 
Confederatia Patronala Concordia reprezinta 15 dintre cele mai importante sectoare ale economiei nationale si este partener de dialog social, reprezentativa la nivel national, cu un total de peste 350.000 de angajati in peste 1.800 de firme mari si mici, cu capital strain si autohton.

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca flexibilatelemunca codul munciiprogram flexibil codul muncii

Data aparitiei: 26 August 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Munca flexibila si telemunca, probleme in Codul Muncii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]