Interviu NN Pensii: In 2032 se va plati primul val semnificativ de pensii private obligatorii

pensiipensii privatepensii in 2015pensii private 2015pensii facultative
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aflam cateva informatii esentiale despre pensii, din cel mai recent interviu acordat de Raluca Tintoiu, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR0 si directorul general al NN Pensii, pentru Agerpres.

Conform datelor Agerpres, pensia publica si pensia privata obligatorie (pilonul II) vor acoperi cca 40% din ultimul salariu in 2032, cand se vor plati primele pensii pe pilonul II.

In acelasi timp, directorul general al NN Pensii subliniaza faptul ca romanii au nevoie de instrumente suplimentare de economisire pentru a beneficia de venituri mai bune la pensie.


Presedintele APAPR a declarat ca romanii au nevoie de instrumente suplimentare de economisire pentru a beneficia de venituri mai bune la pensie, in cazul de fata fiind utila si pensia privata facultativa (Pilonul III).

Va amintim faptul ca in momentul de fata discutam despre 3 tipuri de pensii:



Pensia obligatorie de stat – Pilonul I

Pensia privata obligatorie – Pilonul II
Pensia privata facultativa – Pilonul III

 

O platforma de informare cu privire la pensii este www.pensiopedia.ro.


    Atata timp cat vom interpreta ca pensia este una din formele de asigurari sociale, putem spune ca in momentul de fata exista patru forme de asigurari reglementate prin lege ce au ca scop final acumularea de fonduri pentru varsta pensionarii:

    1. pensia publica (pilonul I de pensii) – reglementata de Legea nr. 263/2010, publicata in Monitorul Oficial nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare;

    2. pensia privata obligatorie (pilonul II de pensii) – reglementata de Legea nr. 411/2004, republicata in Monitorul Oficial nr. 482 din 18 iulie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare;

    3. pensia privata facultativa (pilonul III de pensii) – reglementata de Legea nr. 204/2006, publicata in Monitorul Oficial nr. 470 din 31 mai 2006.

    4. produsele de asigurare de viata cu economisire si/sau acumulare de capital vandute de catre companiile de asigurari ca “venit suplimentar la varsta pensionarii” si in mentalul colectiv asimilate sub denumirea de “asigurare de pensie privata” – reglementata de Legea nr. 32/2000, publicata in Monitorul Oficial nr. 148 din 10 aprilie 2000.



Cine poate beneficia de pensie facultativa?
 
           
Beneficiaza de pensie facultativa orice persoana care adera si contribuie, personal sau prin angajator, la un fond de pensii facultative, daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
            a) a implinit varsta de 60 de ani;
            b) a achitat minimum 90 de contributii lunare;
            c) activul personal este cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime prevazute prin normele adoptate de Comisie (art. 93 din Legea nr. 204/2006).


      
Activul personal este folosit numai pentru obtinerea unei pensii facultative. Numai participantul poate solicita deschiderea dreptului la pensia facultativa, daca indeplineste aceste conditii.
 

Participantul la un fond de pensii facultative este persoana care:
a) indeplineste conditiile de eligibilitate prevazute in Legea nr. 204/2006;
b) indeplineste conditiile de eligibilitate prevazute in Norma nr. 12/2006 aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 24/2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 880 din 27 octombrie 2006);
c) adera la un fond de pensii facultative;
d) contribuie sau/si in numele careia se platesc contributii la un fond de pensii facultative;
e) are un drept viitor la o pensie facultativa (art. 4 din anexa la Hotararea Guvernului nr. 24/2006).

 


"Asigurarile de stat au ca principal scop mentinerea si pastrarea sanatatii acestui organism viu care este societatea in ansamblul ei, (de aici si denumirea de asigurari sociale) avand rol de preventie si reglementare generala in timp ce asigurarile private urmaresc interese de grup, particulare, ce au totusi un grad suficient de generalizare pentru a respecta principiile de baza ale asigurarilor: mutualitatea si rentabilitatea.

Asigurarile private, prin componenta asigurarilor de viata, au sesizat de mult necesitatea noastra, a tuturor, de a acumula fonduri suplimentare pentru varsta a III-a cu scopul ca fiecare dintre noi sa aiba o batranete linistita, dupa posibilitatile de economisire si capitalizare din perioada productiva a vietii.

    Asigurarile de viata, indiferent ca vorbim de asigurarea de viata mixta sau de asigurarea de viata cu acumulare de capital de tip “unit linked” nu vor putea fi confundate si nu vor putea inlocui niciodata pensiile deoarece componenta de asigurare este obligatorie si presupune costuri specifice ce vor diminua din capacitatea de acumulare a sumelor depozitate in timp in astfel de instrumente financiare.

    Asigurarile de viata se disting de pensii prin insasi natura si scopul lor. Altfel spus, asigurarile de viata acopera riscul decesului si al incapacitatii dependentilor de a urma cursul firesc al vietii, ca urmare a pierderii veniturilor ce erau asigurate de titularul politei in timp ce pensiile private au ca principal scop acumularea de capital pentru varsta a III-a indiferent de nivelul si gradul de sanatate al titularului, asa cum se intampla in cazul asigurarilor de viata.", precizeaza Consilierul Juridic Gabriela Dita, pentru LegislatiaMuncii.ro




Tot ce trebuie sa stii despre pensia ta. Tipuri de pensii, cotizare, cand se primesc banii, unde ai fost repartizat?

Cum aflu unde am pensia privata pilonul II? Afla acum

Pensii obligatorii administrate privat - Pilonul II

Ghid Pensii 2015: Asigurarile obligatorii si asigurarile facultative

Legea Pensiilor 2015








 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensiipensii privatepensii in 2015pensii private 2015pensii facultative

Data aparitiei: 21 August 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Interviu NN Pensii: In 2032 se va plati primul val semnificativ de pensii private obligatorii Nota: 3.75 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Sudor cu arc electric cu electrod nefuzibil in mediu de gaz protectorIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu fisa de post cod COR 721207 - Sudor cu arc electric cu electrod nefuzibil in mediu de gaz protector.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Agent control accesIntrebare: Avem nevoie de fisa de post pt functia de Agent control acces (COR 541402).
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]