Eliminarea pensiilor speciale: proiect adoptat. Legea ar putea fi neconstitutionala

Ioana Pavel
Ioana Pavel
29 Ianuarie 2020
29 Ianuarie 2020
Ioana Pavel
Ioana Pavel
pensiile speciale 2020eliminarea pensiilor specialepensiile de serviciu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a precizat saptamana aceasta ca spera ca Parlamentul sa isi asume marti o decizie legata de propunerea de abrogare a pensiilor speciale, un subiect care a fost amanat destul si care vizeaza corectitudine si principii. 
 
"Sper ca Parlamentul sa isi asume astazi (n.r. - marti, 28 ianuarie a.c.) o decizie legata de propunerea PNL de abrogare a pensiilor speciale. Cred ca este destul cat s-a amanat acest subiect. Eu personal respect institutia Parlamentului si am asteptat aceasta zi pentru luarea unei decizii pe care societatea o solicita. si pe care o gasesc justificata. Sunt pentru corectitudine si principii, inainte de orice. Ponderea in bani nu este, intr-adevar, atat de mare pe cat se crede.(...) In pensiile speciale, un sfert se acopera din bugetul CASS (pe baza de contributivitate) si restul se suplimenteaza din Bugetul de Stat. Din contributiile tuturor. Despre acest principiu vorbesc", a scris Violeta Alexandru pe pagina sa de Facebook, citata de Agerpres. 
 
Proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale a fost adoptat, marti, 28 ianuarie 2020, in plenul Camerei Deputatilor, cu 247 de voturi "pentru" si 21 de abtineri. iCCJ va contesta legea la CCR.
 
Cristian Seidler, deputat si vicepresedinte USR, a declarat pentru Digi24:
 
"Astazi doar s-a adoptat o lege despre care stim ca are toate sansele sa fie declarata neconstitutionala, in parte sau in totalitate. De partea contributiva nu se poate atinge nimeni, dar de partea necontributiva, careia in limbaj popular ii spunem pensie speciala, niciunde nu scrie ca aceea odata primita este un bun castigat pe viata. Ma refer la pensiile care sunt in plata. Nici pensie nu ar trebui sa depaseasca un nivel decent. Ai lucrat, ai contribuit, ai avut salariu foarte mare, ai adus plus valoare, poti avea o pensie mare. Dar nu pot sa admit plata unei pensii dincolo de un anumit nivel, pe care noi il vom include in viitoare pensie pe care am promis astazi ca vom veni in Parlament.”
 
Ministrul muncii considera ca s-a ajuns in acest punct din pentru doua motive mari, cei care intra in categoria cu pensii speciale descurcandu-se sa aiba acces la decizie,  pe fondul trecerii contributiilor de la angajat la angajator, care a dus la cresteri semnificative ale salariilor brute ale magistratilor, spre exemplu, conform aceleiasi surse.
 
"Au stiut cu cine sa vorbeasca, cum sa vorbeasca, ce trebuie sa fie pus la punct ca sa intre in calculul pensiei, ce sa exploateze, etc. "Banalii" cetateni, doctori, maistrii - sudori, brancardieri, chimistii, invatatorii, desi au muncit cat s-au priceput ei, neavand toate cele de mai sus, nu au reusit sa gaseasca disponibilitate pentru a isi sustine cauza. Au plecat de la premiza ca sistemul e corect, cu toata lumea. Asa ar trebui sa fie. Toate acestea pe fondul deciziei fostei guvernari de a trece contributiile la angajat, ceea ce a facut ca salariile brute ale magistratilor, de exemplu, sa creasca semnificativ, iesind la pensie cu 80% din salariul brut. Dintr-o data, pensii mai mari cu 2,3,4 sau chiar 5.000 de RON! Pe fondul unor politici diferite de valorificare a bonusurilor/primelor/sporurilor in calcul pensiilor. De aceea spun ca este usor de dat legi fara sa ii cantaresti implicatiile. Sa ne intoarcem la principiile corecte in stabilirea pensiilor. Fara pensionari speciali. Fiecare om e special! Totul pe contributivitate!" a scris ministrul Muncii pe pagina sa.
 
Ar urma sa fie eliminate pensiile de serviciu pentru deputati si senatori, judecatori si procurori, personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al Parchetelor, functionarii publici cu statut special, functionarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic si consular al Romaniei, membrii Curtii Constitutionale si pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania.
 
Prevederile nu ar urma sa se aplice angajatilor Ministerului Apararii, Ministerului de Interne, celor din serviciile secrete, politistilor de penitenciar, transmite Agerpres.



 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]