In acest sens precizam ca delegarea presupune modificarea unui singur element al contractului individual de munca si anume locul muncii.
Pe de alta parte, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia.
Vom analiza un caz concret expus pe PortalSSM.ro: "Unitatea noastra are mai multe puncte de lucru si uneori este nevoie ca un angajat sa fie detasat o perioada mai mare (cel putin o saptamana, poate chiar si cateva luni) intr-un alt punct de lucru. In acest caz, avand in vedere ca angajatul va lucra impreuna cu colegii de la celalalt punct de lucru si deci va avea alt sef (conducatorul punctului de lucru respectiv), cum procedam cu instruirea periodica (aceasta se face la 3 luni in punctul de lucru initial, unde este angajat)."
In situatia expusa avem de a face cu o delegare, nu cu o detasare, dat fiind faptul ca sarcina de munca a lucratorului se efectueaza la un alt punct de lucru al aceluiasi angajator.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Instruirea periodica are drept scop reimprospatarea si actualizarea cunostintelor in domeniul securitatii si sanatatii in munca si se efectueaza:
- lucratorilor angajati;
- lucratorilor detasati;
- lucratorilor delegati;
- lucratorului pus la dispozitie de catre un agent de munca temporar.
Instruirea periodica se efectueaza de catre conducatorul locului de munca.
In cazul delegarii la o alta unitate a aceluiasi angajator instruirea se efectueaza de conducatorul noului loc de munca, prin consemnarea acesteia la rubrica "instruire periodica suplimentara" din cadrul fisei individuale de instruire.
Sursa: PortalSSM