Inca de la bun inceput, trebuie mentionat ca prin concediu de maternitate se intelege acel concediu medical care se acorda in considerarea starii de graviditate si a lauziei femeii.
Acesta poate fi acordat pe o perioada maxima de 126 de zile, in felul urmator: 63 de zile prenatal, respectiv 63 de zile post natal.
Femeia gravida poate beneficia de 63 de zile de concediu medical prenatal inainte de data previzibila a nasterii, dar nu mai devreme de a 84-a zi anterioara acestei date.
Atunci cand salariata aflata in concediu de maternitate doreste sa isi schimbe locul de munca, trebuie avute in vedere anumite aspecte. In acest context, vom raspunde unei intrebari de pe site-ul PortalCodulMuncii.ro: "Doresc sa imi schimb locul de munca. Momentan sunt in concediu de maternitate, insa imediat ce imi voi gasi alt loc de munca as dori sa revin din concediu. Cum procedez cu vechea firma? Trebuie sa stau in preaviz?"
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Dupa efectuarea concediului de maternitate de minimum 42 de zile se poate solicita incetarea CIM prin demisie, fara preaviz.
ATENTIE: In cazul salariatelor care se afla in perioada de concediu pentru cresterea copilului, pana la un an, doi ani respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, acestea au obligatia efectuarii perioadei de preaviz daca la solicitarea incetarii contractului de munca, prin demisie, angajatorul nu renunta la perioada de preaviz.
Concediul medical prenatal se acorda, in exclusivitate, pentru sarcina, si nu pentru afectiuni ce pot interveni pe parcursul sarcinii, fara legatura cu sarcina.
Mai multe despre incetarea contractului, fara preaviz poti citi pe PortalCodulMuncii