Analizam situatia unei salariate care urmeaza sa nasca in luna octombrie 2014. Se mentioneaza faptul ca aceasta are stagiu de cotizare in lunile aprilie 2014, mai 2014, iunie 2014 si iulie 2014, dar in august societatea da faliment.
Cu ajutorul specialistilor PortalCodulMuncii.ro, vom stabili urmatoarele situatii:
1.Ce se intampla in acest caz cu viitoare mamica? mai beneficiaza de concediu de sarcina si lauzie?
2. Cine il va plati si care va fi baza de calcul al acestuia?
3. Dar de indemnizatia de concediu de crestere copil va beneficia?
Portal Codul Muncii
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Concedierea perfect legala
Potrivit art. 23 din OUG 158/2005
asiguratete au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile lor, in una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora.
*) In vederea inregistrarii in sistemul public de pensii a stagiului de cotizare realizat in perioada concediilor de asigurari sociale de sanatate de catre persoanele care pierd calitatea de asigurat din motive neimputabile lor casele de asigurari de sanatate vor completa anexele nr. 1.1 si 1.2 la normele aprobate de Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 340/2001. Acestea se depun, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza contributia individuala de asigurari sociale, la casa teritoriala de pensii in a carei raza isi are sediul casa de asigurari de sanatate platitoare.
In aceasta situatie baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitatii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
In temeiul dispozitiilor art. 32 din OUG 158/2005
, in cazul in care, potrivit legii, angajatorul isi suspenda temporar activitatea sau activitatea acestuia inceteaza prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciara, lichidare judiciara, faliment sau prin orice alta modalitate prevazuta de lege, drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), care s-au nascut anterior ivirii acestor situatii, se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre casele de asigurari de sanatate.
Asadar, in cazul in care salariata reuseste sa intre in concediu de maternitate sau in concediu de risc maternal anterior intrarii in faliment a societatii, drepturile privind indemnizatia vor fi achitate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre casele de asigurari de sanatate.
Nu ne spuneti daca salariata are stagiu asimilat anterior lunii aprilie 2014?
Cu privire la concediul si indemnizatia pentru crestere copil beneficiaza daca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, a realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003
privind Codul fiscal
, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului (OUG 111/2010).
Aici gasiti informatii cu privire la conditiile in care se pot constitui cele 12 luni necesare>>>
Raspuns oferit de specialistii www.PortalCodulMuncii.ro