Demisia angajatului. Ce risca acesta sa pateasca daca nu respecta perioada de preaviz

demisia fara preavizperioada de preaviz 2017demisia si perioada de preaviz
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Este de la sine inteles ca atunci cand o persoana nu se simte confortabil la locul de munca, doreste sa fac o schimbare benefica carierei sale, asa ca multi aleg sa-si dea demisia. Desigur, chiar si dupa acest proces, angajatii trebuie sa inteleaga ca nu sunt scutiti de orice responsabilitate, asa ca acestia trebuie sa respecte perioada de preaviz, prevazuta de legislatia in vigoare.

Ce se poate petrece atunci cand salariatul nu respecta perioada de preaviz?

In primul rand, acestia risca amanarea momentului in care va avea loc incetarea contractului individual de munca (CIM) si pot fi chiar sanctionati disciplinar, conform Codului Muncii.

Asadar, daca persoanele care au demisionat decid sa nu mai vina la munca in perioada de preaviz savarsesc o abatere disciplinara, asa ca vor fi trasi la raspundere. In perioada de cercetare a unui angajat care recurge la un astfel de comportament, angajatorul ii poate chiar suspenda CIM, ceea ce va conduce la suspendarea perioadei de preaviz.

Ce sanctiuni i se pot aplica angajatului care procedeaza in aceasta maniera? Acesta risca sa primeasca avertismentul scris, retrogradarea din functie si desfacerea disciplinara a CIM.

Desigur, in afara de avertismentul scris, nicio sanctiune nu poate fi aplicata inainte de a exista o cercetare in prealabil.


Cand este permisa demisia fara preaviz?


Este demn de mentionat ca exista si exceptii. De exemplu, demisionarea fara preaviz este posibila daca angajatorul nu-si indeplineste obligatiile pe care si le-a asumat prin CIM, cum ar fi atunci cand acesta nu le plateste la timp angajatilor salariile sau daca acesta nu le respecta dreptul la concediu.

In acest context, Codul Muncii ofera o alternativa: caderea la comun acord cu angajatorul. Asa ca daca un angajat demisioneaza, iar angajatorul este de acord, cel care demisioneaza poate cere sa nu mai vina la birou chiar si de a doua zi.

O alta situatie cand nu este nevoie ca angajatul sa respecte perioada de preaviz este atunci cand acesta demisioneaza, aflandu-se inca in perioada de proba. Atunci, este nevoie doar de o notificare scrisa din partea salariatului.

Desigur ca angajatorul poate decide ca renunta la perioada de preaviz, ceea ce poate fi in avantajul celui care demisioneaza. Aceasta perioada de preaviz a fost prevazuta de lege pentru a veni in ajutorul angajatorului, care trebuie sa gaseasca un inlocuitor.

Daca angajatorul renunta la perioada de preaviz, din nou salariatul se afla in situatia in care nu mai trebuie sa vina deloc la locul de munca cu pricina.


IMPORTANT! Orice angajator si angajat ar trebui sa stie ca durata perioadei de preaviz trebuie sa fie egala cu cel putin 20 de zile lucratoare, aceasta fiind perioada minima acceptata. Persoanele cu handicap au dreptul la un preaviz de cel putin 30 de zile lucratoare, conform Legii nr. 448/2006.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
demisia fara preavizperioada de preaviz 2017demisia si perioada de preaviz

Data aparitiei: 10 Februarie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Demisia angajatului. Ce risca acesta sa pateasca daca nu respecta perioada de preaviz Nota: 3.29 din 5 - 28 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]