Demisia angajatului. Ce risca acesta sa pateasca daca nu respecta perioada de preaviz

Mara Dobrin
Mara Dobrin
10 Februarie 2017
10 Februarie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
demisia fara preavizperioada de preaviz 2017demisia si perioada de preaviz
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Este de la sine inteles ca atunci cand o persoana nu se simte confortabil la locul de munca, doreste sa fac o schimbare benefica carierei sale, asa ca multi aleg sa-si dea demisia. Desigur, chiar si dupa acest proces, angajatii trebuie sa inteleaga ca nu sunt scutiti de orice responsabilitate, asa ca acestia trebuie sa respecte perioada de preaviz, prevazuta de legislatia in vigoare.

Ce se poate petrece atunci cand salariatul nu respecta perioada de preaviz?

In primul rand, acestia risca amanarea momentului in care va avea loc incetarea contractului individual de munca (CIM) si pot fi chiar sanctionati disciplinar, conform Codului Muncii.

Asadar, daca persoanele care au demisionat decid sa nu mai vina la munca in perioada de preaviz savarsesc o abatere disciplinara, asa ca vor fi trasi la raspundere. In perioada de cercetare a unui angajat care recurge la un astfel de comportament, angajatorul ii poate chiar suspenda CIM, ceea ce va conduce la suspendarea perioadei de preaviz.

Ce sanctiuni i se pot aplica angajatului care procedeaza in aceasta maniera? Acesta risca sa primeasca avertismentul scris, retrogradarea din functie si desfacerea disciplinara a CIM.

Desigur, in afara de avertismentul scris, nicio sanctiune nu poate fi aplicata inainte de a exista o cercetare in prealabil.


Cand este permisa demisia fara preaviz?


Este demn de mentionat ca exista si exceptii. De exemplu, demisionarea fara preaviz este posibila daca angajatorul nu-si indeplineste obligatiile pe care si le-a asumat prin CIM, cum ar fi atunci cand acesta nu le plateste la timp angajatilor salariile sau daca acesta nu le respecta dreptul la concediu.

In acest context, Codul Muncii ofera o alternativa: caderea la comun acord cu angajatorul. Asa ca daca un angajat demisioneaza, iar angajatorul este de acord, cel care demisioneaza poate cere sa nu mai vina la birou chiar si de a doua zi.

O alta situatie cand nu este nevoie ca angajatul sa respecte perioada de preaviz este atunci cand acesta demisioneaza, aflandu-se inca in perioada de proba. Atunci, este nevoie doar de o notificare scrisa din partea salariatului.

Desigur ca angajatorul poate decide ca renunta la perioada de preaviz, ceea ce poate fi in avantajul celui care demisioneaza. Aceasta perioada de preaviz a fost prevazuta de lege pentru a veni in ajutorul angajatorului, care trebuie sa gaseasca un inlocuitor.

Daca angajatorul renunta la perioada de preaviz, din nou salariatul se afla in situatia in care nu mai trebuie sa vina deloc la locul de munca cu pricina.


IMPORTANT! Orice angajator si angajat ar trebui sa stie ca durata perioadei de preaviz trebuie sa fie egala cu cel putin 20 de zile lucratoare, aceasta fiind perioada minima acceptata. Persoanele cu handicap au dreptul la un preaviz de cel putin 30 de zile lucratoare, conform Legii nr. 448/2006.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]