Ce se poate petrece atunci cand salariatul nu respecta perioada de preaviz?
In primul rand, acestia risca amanarea momentului in care va avea loc incetarea contractului individual de munca (CIM) si pot fi chiar sanctionati disciplinar, conform Codului Muncii.
Asadar, daca persoanele care au demisionat decid sa nu mai vina la munca in perioada de preaviz savarsesc o abatere disciplinara, asa ca vor fi trasi la raspundere. In perioada de cercetare a unui angajat care recurge la un astfel de comportament, angajatorul ii poate chiar suspenda CIM, ceea ce va conduce la suspendarea perioadei de preaviz.
Ce sanctiuni i se pot aplica angajatului care procedeaza in aceasta maniera? Acesta risca sa primeasca avertismentul scris, retrogradarea din functie si desfacerea disciplinara a CIM.
Desigur, in afara de avertismentul scris, nicio sanctiune nu poate fi aplicata inainte de a exista o cercetare in prealabil.
Legis Plus Legislatia Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Cand este permisa demisia fara preaviz?
Este demn de mentionat ca exista si exceptii. De exemplu, demisionarea fara preaviz este posibila daca angajatorul nu-si indeplineste obligatiile pe care si le-a asumat prin CIM, cum ar fi atunci cand acesta nu le plateste la timp angajatilor salariile sau daca acesta nu le respecta dreptul la concediu.
In acest context, Codul Muncii ofera o alternativa: caderea la comun acord cu angajatorul. Asa ca daca un angajat demisioneaza, iar angajatorul este de acord, cel care demisioneaza poate cere sa nu mai vina la birou chiar si de a doua zi.
O alta situatie cand nu este nevoie ca angajatul sa respecte perioada de preaviz este atunci cand acesta demisioneaza, aflandu-se inca in perioada de proba. Atunci, este nevoie doar de o notificare scrisa din partea salariatului.
Desigur ca angajatorul poate decide ca renunta la perioada de preaviz, ceea ce poate fi in avantajul celui care demisioneaza. Aceasta perioada de preaviz a fost prevazuta de lege pentru a veni in ajutorul angajatorului, care trebuie sa gaseasca un inlocuitor.
Daca angajatorul renunta la perioada de preaviz, din nou salariatul se afla in situatia in care nu mai trebuie sa vina deloc la locul de munca cu pricina.
IMPORTANT! Orice angajator si angajat ar trebui sa stie ca durata perioadei de preaviz trebuie sa fie egala cu cel putin 20 de zile lucratoare, aceasta fiind perioada minima acceptata. Persoanele cu handicap au dreptul la un preaviz de cel putin 30 de zile lucratoare, conform Legii nr. 448/2006.