Concediu de odihna la revenirea din concediul de crestere copil. Ce trebuie sa stie angajatorii

Mara Dobrin
Mara Dobrin
06 Martie 2017
06 Martie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
cccconcediu crestere copil 2016concediu de odihna
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Este demn de mentionat inca de la inceput ca, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.


 
 
Aceste lucruri sunt reglementate de art. 145 alin. (4) din Codul muncii si orice angajator si angajat ar trebui sa fie familiarizati cu ele, dat fiind faptul ca reprezinta drepturile salariatilor.



 
 
Ce se petrece in cazul in care o salariata care de abia s-a intors din concediul de crestere a copilului doreste concediu de odihna? Cate zile de concediu va avea, ce reglementari exista, in acest sens?

 
 
 
Intrebare din cadrul site-ului PortalCodulMuncii.ro: "Avem o salariata care cu data de 12.06.2014 a intrat in concediu de maternitate iar cu data de 1.10.2014 a intrat in CCC. A revenit la serviciu la data de 5.07.2016. Salariata are dreptul la 21 de zile de concediu de odihna pentru un an lucrat.  Inainte de a intra in maternitate a efectuat 3 zile de CO iar de cand a revenit la serviciu a afectuat 5 zile.  Va rugam sa ne comunicati cate zile de CO mai are dreptul sa efectueze pe anul 2016?"


 
 
 
Asa cum am specificat de la bun inceput, concediul de maternitate se considera perioade de activitate prestata. In acest context, analizand intrebarea de mai sus, specificam ca, pentru anul 2014 se considera ca salariata a avut perioada de activitate pana la data de 1 octombrie.


 
 
Data fiind aceasta situatie, pentru perioada ianuarie – septembrie 2014 salariata are dreptul la 16 zile de concediu de odihna (CO).


 
 
Avand in vedere ca un salariat beneficiaza de 1,75 zile CO/luna, inseamna ca angajata in cauza mai are 16 zile CO.

 
 
 
Salariata a efectuat 3 zile, de unde rezulta ca mai are dreptul la 13 zile de concediu de odihna aferente anului 2014.

 
 
 
Pentru perioada iulie – decembrie 2016 salariata are dreptul la 11 zile de concediu de odihna (1,75 x 6 = 10.5) din care a efectuat deja 5 zile si mai are de efectuat inca 6 zile de concediu de odihna pentru anul 2016.

 
 
 
Citeste mai multe despre CCC si CO pe PortalCodulMuncii





 

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]