Tinand cont de prevederile art. 145 din Codul muncii, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata” se considera perioade de activitate prestata.
Apreciem asa dar ca a fost brogata prevederea alin. (2) potrivit careia durata efectiva a concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic, conform specialistilor Portal Codul Muncii.
Astfel, durata efectiva a concediului de odihna anual prin contractul individual de munca se stabileste de angajator cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
In cazul in care durata anuala a concediului de odihna este de 20 de zile lucratoare iar salariatul a lucrat doar o luna si nu un an, apreciem ca va beneficia de concediu de odihna proportional cu activitatea prestata dintr-un an de activitate.
De asemenea, absentele nemotivate si concediile fara plata se scad din vechimea in munca, potrivit art. 16 alin. (5) din Codul muncii, astfel cum a fost modificat prin Legea 12/2015.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Asadar, apreciem ca pentru absentele nemotivate si concediile fara plata nu se acorda concediu de odihna.
In schimb, concediile fara plata acordate in conditiile art. 25 alin. (1) lit. a) nu afecteaza vechimea in munca.
Sursa: Portal Codul Muncii