Principalele modificari introduse de aceasta lege vizeaza eliminarea plafonului maxim al indemnizatiei (va exista doar o limita minima), precum si eliminarea optiunii de 1 an pentru CCC. Parintele va putea opta doar pentru 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.
In ceea ce priveste veniturile care intra in baza de calcul pentru CCC, noua lege nu mai conditioneaza acordarea indemnizatiei de realizarea veniturilor pe o perioada limitata de 12 luni anterioare nasterii.
Acest lucru inseamna ca solicitantul CCC poate realiza venituri timp de 12 luni oricand, in intervalul de 2 ani anterior solicitarii. Astfel, chiar si in cazul in care in ultimii 2 ani, solicitantul CCC realizeaza venituri timp de 12 luni, dupa care nu mai realizeaza alte venituri impozabile, va putea beneficia de indemnizatia CCC.
Care sunt veniturile prevazute de lege pentru perioada de 12 luni din intervalul de 2 ani?
In baza de calcul a CCC vor intra urmatoarele:
250 Modele Fise de Post
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
- venituri din salarii si asimilate salariilor
- venituri din activitati independente
- venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura
Conditia comuna este ca acestea sa fie supuse impozitului pe venit, in conformitate cu Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.
Tichetele de masa, tichetele cadou si avantajele in natura sunt venituri salariale, deci se vor lua in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului.
Insa, atentie la faptul ca tichetele cadou care nu se impoziteaza nu pot intra in baza de calcul a CCC.
Va reamintim ca tichetele cadou nu se impoziteaza atunci cand valoarea lor nu depaseste 150 de lei si cand sunt acordate cu ocazia Craciunului, Pastelui, 8 martie (pentru salariate) si 1 iunie (pentru copiii minori ai salariatilor).
Asadar, numai tichetele cadou care depasesc valoarea de 150 de lei si nu sunt acordate de catre angajator cu destinatii sociale, sunt impozitabile si intra in baza de calcul a CCC.