Acest fapt s-a produs pe fondul acordarii in lunile precedente a primelor ocazionale si a nerealizarii productiei. Cea mai mare scadere s-a consemnat in sectorul fabricarii produselor din tutun, cu 41%, la 3.809 lei, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).
"Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), de 5.631 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.351 lei). Comparativ cu luna februarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,7%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 114,5%. Indicele castigului salarial real a fost de 97,3% pentru luna februarie 2017 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 170%, cu 4,7 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna ianuarie 2017", arata datele INS.
Nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic fata de luna ianuarie 2017, in majoritatea sectoarelor de activitate
Asadar, in luna februarie 2017 nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic fata de ianuarie, ca urmare a acordarii in lunile precedente a primelor ocazionale, drepturilor in natura si ajutoarelor banesti, platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou). Acest aspect s-a remarcat in majoritatea activitatilor din sectorul economic.
Scaderi semnificative ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in domeniul fabricarii produselor din tutun, cu 41,1%, respectiv cu 32,4% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale).
Portal Codul Muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
O scadere intre 10,0% si 22,5% a fost consemnata in activitati de editare, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv, activitati de asigurare si fonduri de pensii), intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), depozitare si activitati auxiliare pentru transport. etc.
Diminuari ale castigurilor, intre 4,5% si 10%, au existat si in: domeniul fabricarii altor produse din minerale nemetalice, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, telecomunicatii, comert cu ridicata si cu amanuntul, fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului.
Cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de aplicarea prevederilor legale, precum si de acordarea de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri, de realizarile de productie ori incasarile mai mari (functie de contracte).
Cresteri semnificative ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de spectacole, culturale si recreative, cu 12,9%, respectiv cu 7,7% in alte activitati de servicii, intre 4,5% si 6,5% in sectorul fabricarii de mobila, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea articolelor de imbracaminte.
Si bugetarii s-au bucurat de majorari salariale, avand in vedere s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice, astfel: in administratie publica (+7,5%) si in invatamant (+2,5%). Castigul salarial mediu net a scazut usor in sanatate si asistenta sociala (-1,2%) comparativ cu luna precedenta.
Sursa: INS