Beneficiarul indemnizatiei pentru cresterea copilului poate fi:
- oricare dintre parintii copilului
- oricare dintre sotii care au adoptat sau carora li s-a incredintat spre adoptie copilul
- persoana care are copilul in plasament (inclusiv plasament in reigm de urgenta)
- asistentul maternal profesionist, numai pentru copiii naturali sau adoptati
- persoana cu statut legal de tutore
Pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului, beneficiarul trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Medicina muncii un aliat al angajatorului
- are cetatenie romana sau straina sau este apatrid
- are domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei
- locuieste impreuna cu copilul pentru care solicita drepturile, pe teritoriul Romaniei
- in ultimii 2 ani anteriori nasterii, adoptiei sau luarii in plasament, a realizat, timp de cel putin 12 luni, venituri impozabile.
Veniturile impozabile sunt veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor, veniturile din activitati independente si veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, in conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Stabilirea veniturilor care intra in baza de calcul
In cazul in care in ultimii 2 ani anteriori nasterii, se realizeaza fara intreruperi venituri impozabile, vor fi luate in considerare 12 luni consecutive.
In cazul in care, in ultimii 2 ani anteriori nasterii, veniturile impozabile se realizeaza cu intreruperi, vor fi luate in considerare 12 luni succesive.
Luna calendaristica in care se naste copilul, respectiv este incredintat in vederea adoptiei, plasamentului sau tutelei, indiferent de zi, face parte integranta din perioada de 12 luni care va fi luata in considerare.
Daca in luna nasterii copilului, beneficiarul nu a realizat venituri impozabile, perioada de calcul incepe cu ultima luna din cei 2 ani in care a inregistrat venituri.
Sa retinem:
Cele 12 luni NU se stabilesc in functie de perioadele mai favorabile, ci in ordinea succesiunii.
Numarul lunilor se calculeaza incepand cu luna nasterii copilului sau cu ultima luna din cei 2 ani in care s-au inregistrat venituri impozabile, in cazul in care nu s-au obtinut astfel de venituri in luna nasterii.
Stimulentul de insertie se acorda in aceleasi conditii precum indemnizatia pentru cresterea copilului.
Daca persoana revine la activitatea profesionala cu cel putin 60 de zile inainte de finalizarea perioadei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, stimulentul de insertie se va acorda pe o perioada prelungita de pana la 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu handicap.
Atentie! Aceste 60 de zile nu pot insuma zile in care beneficiarul s-a intors la munca pe perioade fractionate. Conform legii, acestea reprezinta NUMAI ultimele 2 luni inainte de implinirea a 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
Sursa: Ministerul Muncii