Salariul mediu net in luna iulie 2018, in usoara scadere

salariul mediu net iulie 2018castig salarial mediu net in scadere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se pare ca salariul mediu net din luna iulie a fost de 2.708 lei, in scadere fata de iunie 2018 cu 13 lei, conform informatiilor oferite de Institutul National de Statistica (INS).

Asa se face ca cele mai mari salarii nete au fost in iulie cele din IT&C (6566 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1575 lei). In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare scaderi ale salariilor nete fata de luna precedenta in invatamant (-3,7%, ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare), respectiv sanatate si asistenta sociala (-0,1%). Castigul salarial mediu net a crescut usor in administratie publica (+0,5%) comparativ cu luna precedenta.

In luna iulie 2018, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat in activitatile din sectorul economic , in aproape egala masura, atat scaderi, cat si cresteri fata de luna precedenta.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna iunie 2018 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, de vacanta ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici in unele activitati economice.


Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

•    cu 18,9% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, 15,7% in activitati de editare, respectiv cu 10,5% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor;
•    intre 4,0% si 5,0% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea substantelor si a produselor chimice;
•    intre 3,0% si 4,0% in tranzactii imobiliare, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, telecomunicatii.

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (premii trimestriale, anuale, de vacanta ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou). De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna iulie au fost mai mari comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), cat si ca urmare a disponibilizarii de personal cu castiguri salariale mici in unele activitati economice.


Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

•    cu  21,3% in extractia carbunelui superior si inferior, respectiv cu 11,0% in extractia minereurilor metalifere;
•    intre 4,5% si 6,5% in depozitare si activitati auxiliare pentru transport, industria metalurgica, fabricarea produselor din tutun, captarea, tratarea si distributia apei;
•    intre 2,5% si 3,5% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, transporturi pe apa, colectarea si epurarea apelor uzate, cercetare-dezvoltare, agricultura, vanatoare si servicii anexe.


Sursa: INS


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariul mediu net iulie 2018castig salarial mediu net in scadere

Data aparitiei: 07 Septembrie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariul mediu net in luna iulie 2018, in usoara scadere Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]