Salariul mediu net in luna iulie 2018, in usoara scadere

Mara Dobrin
Mara Dobrin
07 Septembrie 2018
07 Septembrie 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
salariul mediu net iulie 2018castig salarial mediu net in scadere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se pare ca salariul mediu net din luna iulie a fost de 2.708 lei, in scadere fata de iunie 2018 cu 13 lei, conform informatiilor oferite de Institutul National de Statistica (INS).

Asa se face ca cele mai mari salarii nete au fost in iulie cele din IT&C (6566 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1575 lei). In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare scaderi ale salariilor nete fata de luna precedenta in invatamant (-3,7%, ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare), respectiv sanatate si asistenta sociala (-0,1%). Castigul salarial mediu net a crescut usor in administratie publica (+0,5%) comparativ cu luna precedenta.

In luna iulie 2018, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat in activitatile din sectorul economic , in aproape egala masura, atat scaderi, cat si cresteri fata de luna precedenta.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna iunie 2018 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, de vacanta ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici in unele activitati economice.


Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

•    cu 18,9% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, 15,7% in activitati de editare, respectiv cu 10,5% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor;
•    intre 4,0% si 5,0% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea substantelor si a produselor chimice;
•    intre 3,0% si 4,0% in tranzactii imobiliare, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, telecomunicatii.

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (premii trimestriale, anuale, de vacanta ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou). De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna iulie au fost mai mari comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), cat si ca urmare a disponibilizarii de personal cu castiguri salariale mici in unele activitati economice.


Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

•    cu  21,3% in extractia carbunelui superior si inferior, respectiv cu 11,0% in extractia minereurilor metalifere;
•    intre 4,5% si 6,5% in depozitare si activitati auxiliare pentru transport, industria metalurgica, fabricarea produselor din tutun, captarea, tratarea si distributia apei;
•    intre 2,5% si 3,5% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, transporturi pe apa, colectarea si epurarea apelor uzate, cercetare-dezvoltare, agricultura, vanatoare si servicii anexe.


Sursa: INS


NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]