"Va rog sa ma ajutati cu informatie detaliata referitor la includerea beneficiului de decontare lunara a transportului angajatilor la si de la locul de munca. Care este limita, conditiile de acordare a acestui beneficiu, acte justificative. Inteleg ca nu este inclus in plafonarea de 33% incepand cu Ianuarie 2023."
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: peste 50 angajati
• Cod CAEN: alte activitati de creditare
Raspunsul specialistului:
Conform prevederilor art. 76 alin. (4) lit. a) si art. 142 lit. b) din Codul fiscal nu sunt venituri impozabile si nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale, cheltuielile suportate de angajator pentru transportul salariatilor astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Astfel, in primul rand trebuie sa se mentioneze in regulamentul intern sau intr-un act aditional la contractul individual de munca faptul ca se deconteaza transportul la si de la locul de munca precum si modalitatea in care se efectueaza transportul decontat.
Asadar, documentul necesar este regulamentul intern, actul aditional la contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca. Apoi este necesar documentul justificativ cum ar fi bonul fiscal.
Spre exemplu, daca se deconteaza combustibil salariatii trebuie sa justifice cheltuielile de transport fie prin intocmirea foilor de parcurs sau a unui decont lunar al salariatului din care sa rezulte numarul de km parcursi de acasa la locul de munca precum si numarul de zile in care s-a deplasat la locul de munca. In baza acestor documente se poate stabili suma ce se va deconta pentru transport – numar de kilometri x consum mediu al vehiculului/100 km x pret/l combustibil.
Nu este reglementata o suma maxima ce se se poate deconta dar trebuie sa calculati suma conform celor de mai sus in cazul in care decontati combustibilul. In cazul in care se deconteaza bilete/abonamente suma reprezinta contravaloarea acestora. Nu se poate acorda sume fixe neimpozabile fara documente justificative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<