Salariatii din IT care au contributia la Pilonul II oprita timp 5 ani vor avea o pensie privata mai mica cu 17%

Ioana Pavel
Ioana Pavel
08 Noiembrie 2023
08 Noiembrie 2023
Ioana Pavel
Ioana Pavel
Salariatii din ITcontributia la Pilonul IIsistemul public de pensii (Pilonul I)
Salariatii din IT care au contributia la Pilonul II oprita timp 5 ani vor avea o pensie privata mai mica cu 17%
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Salariatii din IT care au contributia la Pilonul II oprita timp 5 ani vor avea o pensie privata mai mica cu 17%, iar cei din constructii cu 30%. Aceste afirmatii au fost facute in data de 6.11.2023 de catre Cristian Popa, membru al Consiliului de Administratie, Banca Nationala a Romaniei.
 
"Este total trist ca un milion de romani nu mai contribuie la pilonul II de pensie. Am cateva cifre, simulari despre ce inseamna aceasta oprire. Din punct de vedere legal ei sunt doar temporar scosi pana in 2028. IT-istul cu pilon II care a oprit 5 ani, pana in 2028, va avea o pensie cu 17% mai mica. Este o simulare cu date conservatoare. Lucratorul in constructii cu pilonul II oprit pentru 10 ani, pentru ca ei il au deja oprit de ceva ani, va avea o pensie cu aproximativ 30% mai mica. Lucratorul in agricultura, similar cu cel din industria alimentara, va avea o pensie privata cu aproximativ 23% mai mica. Din pacate acestea sunt pierderi care nu mai revin pentru cei care nu contribuie in aceasta perioada", conform Cristian Popa, Agerpres.
 
Ionut Dumitru, profesor universitar, Academia de Studii Economice, a declarat ca Romania are o problema structurala majora in piata muncii, numarul de contribuabili la buget, in particular la bugetul public de pensii, fiind cel mai mic in cadrul tarilor UE27 (raportat la bazinul potential de forta de munca disponibila).
 
"Aceasta situatie face ca rata de dependenta contributori/beneficiari in sistemul public de pensii (Pilonul I) sa fie cea mai nefavorabila in cadrul UE27, atat din motive demografice, dar si ca urmare a unor motivatii fiscale nepotrivite. Cifrele demografice sunt asteptate sa se deterioreze si mai mult pe termen mediu si lung, ceea ce face ca suplimentarea pensiei din Pilonul I prin pensii din Pilonii II, III si cele ocupationale sa fie o necesitate stringenta pentru Romania", a explicat Ionut Dumitru.
 
De asemenea, Adrian Codirlasu, vicepresedinte CFA Romania a afirmat ca de la infiintare, Pilonul II de pensii private a adus valoare contributorilor, generand randament in termeni reali pentru acestia. Astfel, din calculele CFA Romania, Pilonul II de pensii are o eficienta pentru contributori de 3 la 1 comparativ cu pilonul de pensii publice (Pilonul I).
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]