Vesti bune in ceea ce priveste zilele libere platite oferite salariatilor romani, in contextul in care numarul acestora ar putea creste in curand. Este vorba despre un proiect de lege depus recent la Senat, care propune ca ziua de nastere a salariatului sa devina zi libera platita, iar in aceasta situatie Codul Muncii s-ar putea modifica din nou.
Concret, discutam despre o
propunere legislativa pentru completarea art.139 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, propusa de o serie de senatori PNL, inregistrata la Senat pentru dezbatere in data de 6.02.2023.
Zi libera platita de ziua de nastere a salariatului
In expunerea de motive, se mentioneaza ca:
"Ziua de nastere este un eveniment anual, in viata in fiecaruia dintre noi si trebuie sa oferim posibilitatea fiecarui salariat de a-si petrece aceasta zi asa cum isi doreste. Singur, cu famlia ori cu prietenii."
Daca se va schimba Codul Muncii, art. 139 ar putea avea urmatorul cuprins:
"Articol unic - La articolul 139 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (11, cu urmatorul cuprins:
(11) - Persoanele salariate au dreptul la zi libera, platita, cu ocazia zilei de nastere.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata."
In momentul de fata discutam despre o propunere de lege, aceasta NU este inca in vigoare, are nevoie de votul favorabil al Guvernului pentru a merge mai departe, la promulgare.
In prezent, salariatii romani se bucura de un numar scazut de
zile libere platite, in comparatie cu tarile vecine. De exemplu, in 2023 exista 15 sarbatori legale, dar 3 pica in weekend, iar 12 in timpul saptamanii. Asa ca o zi libera platita in plus ar fi binevenita.
Calendar 2023: cate zile libere avem?
1 ianuarie duminica Anul Nou
2 ianuarie luni Anul Nou
24 ianuarie marti Ziua Unirii Principatelor Romane
14 aprilie vineri Vinerea Mare
16 aprilie duminica Pastele
17 aprilie luni Pastele
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<