Dar atentie la faptul ca formarea profesionala se asigura in functie de numarul salariatilor companiei.
Conform Codului Muncii, angajatorii sunt obligati sa asigure participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati;
b) cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
In aceste conditii, mai sus precizate, cheltuielile cu participarea la programele de formare profesionala se suporta de catre angajatori.
Dar mare atentie la faptul ca participarea la formarea profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.
Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.
Evident, daca participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
In situatia in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajat, angajatorul va decide daca asigura partial, integral sau deloc formarea salariatului.