Angajatul solicita concediu pentru formare profesionala insa angajatorul nu o aproba...

Maria Nicutar
Maria Nicutar
13 Aprilie 2016
13 Aprilie 2016
Maria Nicutar
Maria Nicutar
concediu pentru formare profesionalacererea de concediu pentru formare profesionalaconcediul pentru formare profesionala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatorul nu a aprobat cererea de concediu pentru formare profesionala in cazul salariatului care a solicitat acest drept de pe o zi pe alta. Iata un caz concret in care angajatorul are tot dreptul sa refuze o astfel de solicitare.

Asa cum bine stim, salariatii au drept sa beneficieze de concediu pentru formare profesionala, insa exista reguli clare.

Demn de retinut este faptul ca diferentiem in mod clar intre concediul pentru formare profesionala pe care angajatul il solicita si concediul pentru formare profesionala pe care angajatorul o doreste.

Atunci cand formarea profesionala reprezinta initiativa salariatului, Codul Muncii prevede ca obligativitate pentru angajator luarea in considerare a acestui aspect si luarea unei decizii.

Dar mare atentie la anumite reguli:

1. Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.

2. Durata concediului pentru formare profesionala nu se deduce din durata concediului de odihna al salariatului. Sunt drepturi distincte.

3. Perioadele de concediu pentru formare profesionala fara plata nu se scad din vechimea in munca.

4. Concediul pentru formare profesionala se solicita pe baza de cerere, realizata de salariat si inaintata angajatului cu minim o luna inainte de efectuarea acestuia. In cerere se va preciza si data de incepere a stagiului de formare profesionala, domeniul si durata acestuia, precum si denumirea institutiei de formare profesionala.

5. Concediul pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat, in cadrul unui an calendaristic. Acest lucru poate fi necesar cand salariatul are de sustinut examene, spre exemplu.

6. Angajatorul este obligat sa analizeze solicitarea salariatului, impreuna cu sindicatul sau cu reprezentantii salariatilor. Angajatorul va lua o decizie cu privire la solicitarea salariatului si va trebui sa o transmita in termen de 15 zile de la primirea solicitarii sub forma de cerere.

7. Daca doreste, angajatorul poate suporta total sau partial costul cursurilor de formare profesionala.

8. Pe durata concediului pentru formare profesionala, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului.

9. Concediile pentru formare profesionala se pot acorda cu sau fara plata.

Iata ca sunt mai multe aspecte de care vom tine cont pentru a intelege regimul concediilor pentru formare profesionala.

In cazul nostru, daca un salariat ne instiinteaza verbal ca doreste sa participe la un curs de formare profesionala, nu reprezinta o obligatie de acordare a acestui drept salariatului in cauza.

Codul Muncii stabileste in mod clar faptul ca este nevoie de o cerere scrisa. Ea va fi inaintata angajatorului cu cel putin o luna inainte de efectuarea cursului.

Asadar, daca salariatul doreste sa urmeze un curs de formare profesionala care incepe in 2 zile, angajatorul are tot dreptul sa respinga aceasta solicitare, pe baza prevederilor din Codul Muncii.








NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]