Intrebare:
As dori sa-mi spuneti daca un angajat inscris intr-o forma de invatamant poate beneficia de concediu de studii?
Daca da, care este durata acestui concediu si cum se platesc aceste zile?
Raspuns:
Potrivit art. 189 lit. e) din Codul muncii – Legea nr. 53/2003 modificata si completata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 65/2005, formarea profesionala a salariatilor se poate realiza si prin formare individualizata.
Astfel avem in discutie formarea profesionala din initiativa salariatului?
Potrivit art. 193 alin. (2) din Codul muncii, modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.
In titlul III capitolul III sectiunea a 2-a articolele 149-153 gasiti detalii despre dreptul salariatilor de a beneficia de concedii pentru formarea profesionala. Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Astfel, concediile pentru formare profesionala se pot acorda cu sau fara plata.
Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.
Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai cu acordul sindicatului sau, dupa caz, cu acordul reprezentantilor salariatilor si numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.
Cererea de concediu fara plata pentru formare profesionala trebuie sa fie inaintata angajatorului cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia si trebuie sa precizeze data de incepere a stagiului de formare profesionala, domeniul si durata acestuia, precum si denumirea institutiei de formare profesionala.
Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior, cu respectarea conditiilor stabilite la alin. (1).
In cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
In aceasta situatie indemnizatia de concediu nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit se stabileste de comun acord cu angajatorul.