Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a facut recent mai multe declaratii cu privire la programul Romania educata, explicand in ce fel un astfel de demers va duce, pe termen lung, la o pensie mia buna in Romania.
"Romania educata este unul dintre cele mai importante instrumente de abordare a provocarilor cu care ne confruntam acum pe piata muncii. Ritmul alert al inovarii si tehnologizarii si schimbarile demografice au impact in toate sistemele de educatie, care sunt obligate sa se adapteze. Sunt provocari cu care nu se confrunta doar Romania si la care trebuie raspuns rapid si concret. Romania educata inseamna oameni educati si din ce in ce mai bine platiti si, implicit, un sprijin pentru o pensie mai buna. Explicatiile despre contextualizarea proiectului sunt de prisos, in conditiile in care indicatori ca rata parasirii timpurii a scolii si rata participarii adultilor la programe de invatare pe tot parcursul vietii arata decalaje ce trebuie recuperate rapid, cu efect major asupra pietei muncii. Totodata, statisticile vorbesc de la sine: Romania este pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste proportia de tineri cu studii superioare. Doar 1% din adultii din Romania recurg la cursuri de pregatire profesionala, in conditiile in care media UE, inainte de pandemie, era de 11%", a precizat Turcan, potrivit Agerpres.
Acelasi program sprijina si calificarea fortei de munca, incurajarea competitiei si pregatirea elevilor pentru piata muncii, fiind rezolvate astfel principalele probleme cand vine vorba de forta de munca din Romania.
"In toate discutiile pe care le am cu angajatorii, principala preocupare este lipsa fortei de munca suficient de calificata si de competitiva. Din toate aceste discutii reiese constant faptul ca sistemul educational romanesc de astazi a ramas mult in urma tendintelor de pe piata muncii si nu mai reuseste sa asigure absolventi care sa poata ocupa locurile de munca cerute acum. Cel mai important obiectiv al Romaniei educate , proiect asumat astazi de Guvern, este acela ca va permite tinerilor sa intre pe piata muncii dupa finalizarea studiilor, pentru ca vor fi pregatiti intr-o meserie, vor dobandi competente relevante pentru ceea ce se cere pe piata si, mai mult, vor fi deschisi catre viitor prin oportunitati de perfectionare si recalificare. Prin parteneriatul dintre mediul economic si unitatile de invatamant se vor asigura nu doar locuri de munca dupa terminarea scolii, ci si profesionisti in industrii esentiale pentru economie, care astazi lipsesc de pe piata muncii", a explicat ministrul Muncii.
De asemenea, au fost amintite aspectele referitoare la Programul Operational Educatie si Ocupare si sprjijinirea angajatorilor in formarea profesionala a salariatilor.
"Proiectul Romania educata va fi transpus in perioada urmatoare intr-un pachet legislativ. Acest pas este necesar pentru a da generatiilor urmatoare aceleasi oportunitati pe care le au tinerii din tarile europene cu sisteme de educatie eficiente si orientate catre viitor. si revin la un obiectiv al MMPS despre care am mai discutat: o orientare mai pragmatica asupra serviciilor publice privind ocuparea. Ministerul Muncii se va concentra pe gasirea de solutii pentru forta de munca neocupata si va folosi fondurile europene pentru a veni in sprijinul angajatorilor pentru a-si pregati angajatii in ariile profesionale cele mai cautate astazi. Amintesc de Programul Operational Educatie si Ocupare cu un buget de 3,9 miliarde de euro, program care va include o finantare consistenta pentru masuri de formare si ocupare. Toate aceste planuri: educatie, angajare, pregatire continua ca raspuns la schimbarile din piata muncii se intrepatrund si se conditioneaza reciproc, iar reformele in educatie promovate prin proiectul "Romania Educata" reprezinta singurul raspuns concret pentru a fi competitivi pe o piata a muncii in continua schimbare", a explicat Raluca Turcan, conform sursei amintite.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Punerea la dispozitia unui colaborator a unui vehicul. Incadrare venituri salarialeIntrebare: Avem un colaborator caruia ii punem la dispozitie gratis masina firmei societatii luata in leasing, nu este angajat. Exista oare riscul ca la un control sa fie considerat ca exista o dependenta a colaboratorului fata de firma societate? Astfel incat sa se considere ca este salariat? Mentionez ca restul conditiilor de independenta sunt indeplinite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post Consilier in ManagementIntrebare: Va rog sa mi trimiteti fisa postului pentru Cod COR 263101Consilier/expert/inspector/referent/economist in Management.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<