Editorial, 23.06.2008 - Gabriela Chirazof
Accentuarea migrarii fortei de munca la ora actuala in Romania determina noi abordari asupra raporturilor de munca. Astfel, tot mai multi angajatori, intelegand nevoile salariatilor recurg la incheierea contractelor cu timp partial.
Art. 101 din Codul muncii prevede ca salariatul cu fractiune de norma este cel al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.
De asemenea, art. 101 indice 1 alin. (1) din cod stipuleaza ca angajatorul poate incadra salariati cu fractiune de norma prin contracte individuale de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, denumite contracte individuale de munca cu timp partial.
In urma modificarilor intervenite prin O.U.G. nr.55/2006, nu mai exista in privinta timpului de lucru conditia privind prestarea a minim 2 ore pe zi sau de 10 ore pe saptamana, drept pentru care se pune intrebarea daca legal se mai pot incheia conventii civile.
Consider ca daca pana la modificarea prin O.U.G. nr. 55/2006 astfel de conventii erau posibile pentru prestatii de pana la 2 ore pe zi, la ora actuala tinand cont ca nu mai exista o limita in ceea ce priveste fractiunea de norma minima pentru care se pot incheia contracte individuale cu timp partial, conventii civile intemeiate pe dispozitiile art. 969 din Codul civil nu se mai pot incheia decat pentru persoanele fizice autorizate.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
__________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte.
__________________________________________________________________