legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Programul de lucru legal. Exista situatii in care poate fi modificat?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
22 Septembrie 2021
22 Septembrie 2021
Isabela Alexe
Isabela Alexe
program de lucru legalart 115 codul munciicodul muncii program de lucru
Programul de lucru legal. Exista situatii in care poate fi modificat?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incepem prin a va reaminti ca potrivit art. 115 alin. (2) din Codul muncii, durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.
 
Precizam si ca acordarea repausului saptamanal, conform art. 137 alin. (1) din Codul muncii este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
 
Chiar daca in anumite conditii, repausul saptamanal se poate acorda si in alte zile decat sambata si duminica, acordarea sa este intotdeauna obligatorie. . Daca aceste zile nu sunt acordate sambata si duminica, salariatii au dreptul la un spor stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca. 
 
 
In ce situatii putem "personaliza" programul de munca? Ce prevede Codul Muncii?
 
Am luat o situatie practica: "Avem angajate 2 vanzatoare la un magazin unde programul este de la 7.30 la 19.30. In contractul de munca s-au prevazut 8 ore/zi/40 ore ore/saptamana, iar repartizarea programului = 8 ORE ZI. Am vrea sa facem un program de 2 zile cu 2 zile, pentru a avea repaus saptamanal, dar Codul Muncii prevede ca dupa 12 ore urmeaza 24 ore repaus. Am putea modifica programul la magazin de la 8 la 19 (program 11 ore), pentru a nu fi conditionata de cele 12 ore ? Este corect? Ar trebui sa facem modificarea si in contractul de munca al angajatei? Cum va aparea in pontaj?"
 
 
Raspunsul specialistilor de la Rentrop & Straton:
 
Repausul zilnic este de 24 de ore doar in situatia in care salariata lucreaza 12 ore. In situatia in care salariata lucreaza mai putin de 12 ore cum este cazul situatiei expuse in care salariata presteaza activitate 11 ore, in baza art. 135 alin. (1) din Codul muncii aceasta are dreptul intre doua zile de munca la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive. 
 
Programul din situatia expusa este legal daca se respecta dispozitiile Codului muncii privind acordarea repausului saptamanal de 48 de ore consecutive. 
 
IMPORTANT!
 
Intrucat in contractul individual de munca incheiat cu salariata este mentionata o durata a muncii de 8 ore zi se impune modificarea acestuia prin act aditional in care sa se pricezeze ca salariata presteaza activitate 11-11-liber-liber-11-11. Pontajul trebuie sa reflecte situatia faptica. 
 
Prin urmare, in pontaj se va mentiona timpul de lucru de 11 ore pe zi in zilele in care salariata lucreaza si liber in zilele in care este libera. 
 
 
 
 
NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: 203 Formulare Editabile la Un Click Distanta!


Contractul de Munca. 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege + 43 formulare CADOU
Gestionarea corecta a documentatiei solicitate de catre inspectorii de munca devine foarte usoara:

  •     Introduceti stickul in calculator sau laptop.
  •     Accesati meniul lucrarii.
  •     Selectati formularul dorit.
  •     Completati rapid si corect.
  •     Printati.

Ati scapat de stresul unui control ITM!

...Vezi AICI detaliile complete <<


     

     
    Atentie!
    Descarcati raportul GRATUIT
    REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

     

     

     
     
     

    Descarcati raportul GRATUIT
    “REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente”

    exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


     
    a
    NOU in CODUL MUNCII
    Descarcati raportul
    GRATUIT
    "REGES Online. Modificarile din lege + Studii de Caz si Greseli frecvente"
    Adauga mai jos adresa ta de email
    si primesti Raportul Gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
    [x]