Contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale pentru anul 2009

05 Martie 2009
05 Martie 2009
contributii 2009contributii februarie 2009contributii salarii februarie 2009
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 05.03.2009 - Gabriela Chirazof

Angajatorii trebuie sa vireze contributia de asigurare de accidente de munca si boli profesionale pentru salariatii sai pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza drepturile salariale. Acestia nu datoreaza contributii pentru ucenici, elevi si studenti, pe toata durata efectuarii practicii profesionale.

Contributia se stabileste astfel incat sa acopere costul prestatiilor si serviciilor pentru cazurile asigurate, cheltuielile pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, precum si cheltuielile administrative, in functie de tarife si clase de risc.

Pentru calculul contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale a fost adoptata H.G. nr. 144/2008, modificata de curand prin H.G. nr. 50/2009.

Conform art. 101 alin. (1) din Legea nr. 346/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, baza lunara de calcul la care angajatorul datoreaza contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale pentru persoanele prevazute la art. 5 si 7 din lege o constituie:
a) suma veniturilor brute realizate lunar;
b) salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala.



Contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale nu se aplica asupra sumelor reprezentand:
a) prestatii suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de munca si boli profesionale;
b) diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare si transfer, precum si drepturile de autor;
c) participarea salariatilor la profit.

Aceste sume asupra carora nu se datoreaza contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale nu se iau in considerare la stabilirea prestatiilor din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.

Fata de cotele de contributii stabilite pentru anul 2008, Legea nr. 19/2009 a asigurarilor sociale de stat pe anul 2009 prevede cote de contributii mai scazute.

Astfel, pentru anul 2009 cotele de contributii de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorate de angajatori in functie de clasa de risc se stabilesc de la 0,15% la 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar.

Cotele de contributii se aplica incepand cu veniturile aferente lunii februarie 2009.
______________________________________________
CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii ...
acum aveti toate raspunsurile la indemana! Click aici.
______________________________________________



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]