Angajatul este in perioada de proba. Dorim sa renuntam la colaborare iar el intra in concediu medical...

Maria Nicutar
Maria Nicutar
07 Octombrie 2015
07 Octombrie 2015
Maria Nicutar
Maria Nicutar
perioada de proba contract pe durata determinataprobaincapacitate temporara de muncaconcediu medical in timpul perioadei de probaincapacitate de munca perioada de probaconcediu medical in timpul probei de lucru
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Apar si astfel de situatii, cand angajatul intra subit in concediu medical. Evident, o astfel de situatie este deosebit de frustranta pentru angajator, cu atat mai mult cu cat acesta poate suspecta faptul ca incapacitatea temporara de munca poate sa fie un truc al salariatului.

Si nu mai punem la socoteala faptul ca incapacitatea temporara de munca nu este intotdeauna pe o perioada restransa de timp. Asa ca te poti trezi blocat cu un post pe care nu poti angaja un nou om pentru ca nu poti renunta la angajatul de care nu erai multumit, conform rezultatelor din perioada de proba.

Pana aici totul este clar. Lucrurile sunt simple. Orice angajat are dreptul sa intre in incapacitate temporara de munca. Si dupa cum bine stim, acest lucru duce la suspendarea contractului individual de munca.

Implicit, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea CIM! Exceptie fac situatiile cand contractul individual de munca inceteaza de drept.

Cum procedam cand salariatul intra in incapacitate temporara de munca, aflandu-se in interiorul perioadei de proba?

Desigur, trebuie sa asteptam sa treaca perioada de concediu medical. In tot acest timp nu avem ce sa facem pentru a inceta CIM, acesta fiind suspendat.

Cand perioada de incapacitate temporara de munca se va finaliza, angajatul se intoarce in perioada de proba si atunci putem sa il notificam cu privire la incetarea raporturilor de munca.

Asa cum bine stim, in perioada de proba, contractul de munca poate inceta printr-o simpla notificare, fara preaviz si fara motivare.

Dar pentru a opera incetarea CIM, este esential ca acesta sa nu fie suspendat.

Atentie mare la faptul ca in cursul acestui an s-a aprobat in mod oficial legea care prevede ca angajatii scapa de controalele la domiciliu, in perioada de concediu medical! Aflati totul aici despre acest subiect.


Cu aceasta ocazie, haideti sa ne amintim cateva reguli de baza privind perioada de proba:

Dupa cum bine stim, perioada de proba se acorda in mod diferentiat fata de tipul contractului individual de munca, fata de functia pe care o detine salariatul si nu numai.

Perioada de proba este de maxim 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie.

Perioada de proba este de maxim 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.


Perioada de proba pentru CIM pe perioada determinata
a) perioada de proba este de 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;
b) perioada de proba este de 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni;
c) perioada de proba este de 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;
d) perioada de proba este de 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.

Perioada de proba pentru Contract de Munca temporara
a) perioada de proba este de 2 lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mica sau egala cu o luna;
b) perioada de proba este de 5 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre o luna si 3 luni;
c) perioada de proba este de 15 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni;
d) perioada de proba este de 20 de zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mare de 6 luni;
e) perioada de proba este de 30 de zile lucratoare, in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului de munca temporara mai mare de 6 luni.

Perioada de proba este de maxim 30 de zile calendaristice pentru persoanele cu handicap.


Nu neglijam faptul ca pe durata executarii unui contract individual de munca, se poate stabili o singura perioada de proba.

Exceptie: Salariatii pot fi supusi la o noua perioada de proba daca vor debuta la acelasi angajator, intr-o noua functie sau daca vor presta activitate intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.

Tot ce trebuie sa stiti despre perioada de proba in 2016 gasiti aici.



NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]