Propunerea de eliminare a pensiilor speciale, acceptata in unanimitate de deputatii Comisiei de munca

pensii specialeproiect de lege
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Deputatii din Comisia de munca au acceptat propunerea de eliminare a pensiilor speciale, cu exceptia celor ale militarilor si politistilor. Au fost abrogate pensiile speciale ale parlamentarilor, judecatorilor si procurorilor, judecatorilor CCR, personalului auxiliar din justitie, ale functionarilor de la Curtea de Conturi, ale functionarilor parlamentari, aviatorilor, diplomatilor, si ale fostilor sefi de stat. 
 
Decizie importanta, astazi, pentru membrii Camerei Deputatilor, pentru ca are loc votul final pentru proiectul de Lege 292/2019 ”Propunerea legislativa privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputati si senatori, judecatori si procurori, personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor, politisti, functionari publici cu statut special, functionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic si consular al Romaniei, membrilor Curtii Constitutionale si a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania”. 
 
Comisia de munca a ales sa fie pastrate pensiile speciale ale militarilor si ale politistilor. In aceasta categorie intra si cei care au lucrat in SRI, SIE, SPP, STS. ISU sau Administratia Penitenciarelor.  
 
Chiar daca legea care elimina pensiile speciale va fi votata, aceasta nu se va aplica retroactiv. Toti cei care au primit pensii speciale pana acum, le vor primi in continuare. 
 
Mentionam ca legea ar putea fi declarata neconstitutionala daca va fi atacata la CCR. 
 
Initiatorii proiectului de lege si-au exprimat motivele pentru care au propus eliminarea pensiilor speciale. 
 
Acestia au declarat ca acest tip de pensie influenteaza in mod negativ societatea si ca o mare parte a romanilor sunt nemultumiti de sistem: “Anomaliile generate de existenta pensiilor de serviciu sunt de ordin social si financiar si influenteaza negativ societatea romaneasca. Astfel, in randul majoritatii populatiei exista un sentiment de dezaprobare nemultumire si frustrare fata de acest sistem de pensii de serviciu. (...) Un alt aspect negativ ce genereaza frustrare este si cuantumul acestor pensii de serviciu. Astfel, in timp ce 5 milioane de pensionari a caror pensie a fost calculata pe baza de contributivitate au un venit lunar mediul de aproximativ 1.100 lei, pensia medie in randul personalului ce beneficiaza de pensie de serviciu este chiar revoltator: peste 17.000 RON pensia medie pentru procurori si judecatori, peste 10.000 RON pensia medie in randul personalului aeronautic civil navigant, peste 5.000 RON pensia medie in randul diplomatilor si personalului consular.”
 
In urma unei cercetari sociologice din perioada 27 noiembrie- 5 decembrie 2018, peste 80% din populatia Romaniei solicita eliminarea pensiilor de serviciu cunoscute ca pensii speciale. 
 
Va reamintim ca pensiile speciale vizeaza urmatoarele domenii:
 
-angajatii Curtii de Conturi si cei ai Curtii Constitutionale;
-judecatorii si procurorii;
-personalul auxiliar de specialitate din instantele judecatoresti si cei ai parchetelor de pe langa acestea, si personalul care functioneaza in cadrul Institututului de Expertize Criminalistice;
-functionarii publici parlamentari;
-parlamentarii;
-personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania;
-corpul diplomatic si consular;
-pensionarii militari, politistii;
-alesii locali.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensii specialeproiect de lege

Data aparitiei: 18 Decembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Propunerea de eliminare a pensiilor speciale, acceptata in unanimitate de deputatii Comisiei de munca Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]