Cine detine informatii cu privire la stagiile de cotizare detinute de salariati in sistemul public de pensii

19 Decembrie 2011
19 Decembrie 2011
Legii 263/2010CNPPstagiile de cotizarepensii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

O societate are un salariat reangajat recent si care refuza sa prezinte cartea de munca in ciuda faptului ca ar indeplini conditiile de pensionare limita de varsta. Cum poate proceda angajatorul in situatia data?

Raspuns:

In concordanta cu prevederile Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pentru calculul stagiului de cotizare realizat de un salariat in sistemul public de pensii pana la data de 1 aprilie 2001 este necesar carnetul de munca al acestuia, iar pentru perioada urmatoare certificarea stagiului se face cu adeverinta eliberata in baza declaratiilor privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat.

Potrivit art. 160 alin. (1) din Legea 263/2010 , certificarea stagiului de cotizare, realizat anterior datei de 1 aprilie 2001, se face de CNPP, prin casele teritoriale de pensii, pe masura preluarii datelor din actele doveditoare prevazute la art. 159 alin. (1). Stagiul de cotizare se comunica asiguratilor, neexistand o astfel de obligatie de comunicare catre angajatori.

Pentru desfasurarea activitatii de preluare din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, precum si a veniturilor salariale aferente si pentru crearea unei arhive electronice prin scanarea carnetelor de munca s-a stabilit obligatia persoanelor fizice si juridice de a preda carnetele de munca catre case teritoriala de pensii pe a carei raza raza teritoriala isi au domiciliul sau sediul.

Astfel, potrivit art. 2 alin. (1) din HG 1768/2005 privind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele fizice si juridice care detin sau pastreaza, potrivit prevederilor legale, carnete de munca sunt obligate sa puna aceste documente la dispozitie casei teritoriale de pensii pe a carei raza teritoriala isi au domiciliul sau sediul.

Totodata, art. 9 din acelasi act normativ prevede ca persoanele fizice si juridice care detin sau pastreaza, potrivit prevederilor legale, carnete de munca sunt obligate sa le predea, in integralitate, caselor teritoriale de pensii, la termenele stabilite de catre acestea. Conform art. 20 alin. (7) din HG 1768/2005 , termenul-limita de predare a carnetelor de munca de catre persoanele fizice si juridice pentru activitatea de scanare a carnetelor de munca este 30 decembrie 2010.

Prin urmare, Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) detine informatiile referitoare la stagiile de cotizare realizate de asigurati in sistemul public de pensii, asa incat va sfatuim sa va adresati acestei institutii sau casei teritoriale de pensii din subordinea CNPP.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]