legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Sanctiuni DISCIPLINARE pentru indeplinirea necorespunzatoare a atributiilor de serviciu?

sanctiune disciplinaracercetare disciplinara
Este demn de precizat inca de la inceput ca la art. 40 din Codul muncii, intre drepturile angajatorului se numara si dreptul de a constata savarsirea abaterilor disciplinare si de a aplica sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si regulamentului intern.

In acest sens, la art. 242 din Codul muncii se prevede ca Regulamentul intern cuprinde dispozitii privind regulile concrete privind disciplina muncii in unitate, abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile si reguli referitoare la procedura disciplinara.

Totodata, la art. 247 – 252, Codul muncii are o serie de prevederi, obligatoriu de aplicat in ceea ce priveste raspunderea disciplinara a salariatilor.


Iata o speta intalnita pe PortalCodulMuncii.ro: "Un angajat cu functia Specialist Relatii Publice, lucreaza pe 2 proiecte diferite, atributiile fiind relativ aceleasi. Pe unul dintre ele performeaza la nivelul asteptarilor iar pe celalalt, din cauza faptului ca nu ii place si nu prea isi doreste sa lucreze pe el, activitatea lui este neglijenta, fapt ce ne aduce sanctiuni financiare cat si prejudiciu de imagine in fata clientului. In cazul de fata consideram mai mult ca este o chestiune de disciplina, si nu neaparat de imposibilitatea de a performa. Angajatul a trecut prin 3 procese de imbunatatire a performantei, insa nu a atins criteriile minime niciodata pe acest proiect, continuand sa isi desfasoare ativitatea neglijent. Am inceput procesul de cercetare disciplinara si am dori sa stim daca in acest caz se preteaza sanctionarea cu 5-10 % din salariul de baza pe o perioada de pana la 3 luni?"


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


Raspunderea disciplinara a salariatilor este reglementata prin legea nr.53/2003 Codul muncii.


Aplicarea uneia sau a alteia dintre sanctiunile disciplinare se propune de Comisia de disciplina sau de persoana desemnata de catre angajator sa realizeze cercetarea, in functie de cele constatate in cadrul cercetarii disciplinare si in functie de prevederile regulamentului intern, contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil sau ale altor documente prin care se stabilesc regulile de disciplina la locul de munca si obligatiile profesionale ale salariatilor.

Sanctiunea disciplinara aplicabila se stabileste in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:

a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.


In aceste conditii, este dificil sa ne pronuntam asupra carei sanctiuni disciplinare ar trebui aplicata pentru cazul de fata, dar apreciem ca in conditiile in care din cercetarea disciplinara se constata ca salariatul a neglijat in mod repetat realizarea activitatii pe proiectul in cauza si a adus prejudicii angajatorului se poate propune sanctionarea cu reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%.Sursa: PortalCodulMuncii
de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sanctiune disciplinaracercetare disciplinara

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 12 Septembrie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Sanctiuni DISCIPLINARE pentru indeplinirea necorespunzatoare a atributiilor de serviciu? Nota: 5 din 5 - 5 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Spor CFP determinare cuatum 2020Intrebare: Suntem institutie publica. Intrebare: sporul de control financiar preventiv; In anul 2019 este corect ca acest spor sa se mentina la nivelul acordat in decembrie 2018? chiar daca salariile au crescut? In anul 2020 este corect ca acest spor sa se mentina la nivelul acordat in decembrie 2019? de fapt in decembrie 2018 in conformitate cu OUG 114/2018 art. 34. - (2) Incepand cu luna ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Continuarea activitatii la cerere. Temei incetare CIM pensie limita de varstaIntrebare: Un angajat aduce decizia de pensionare pentru limita de varsta si face cerere de continuare a activitatii pentru un an. contractul nu se inchide, angajatul continua activitatea inca un an, apoi la implinirea acelui an mai face o cerere de continuare a activitatii pentru inca 3 luni. In acest caz, cand angajatul pensionat face cerere de continuare a activitatii, fara sa i se inchida contractul, trebuie intocmit vreun un act/decizie? Acum cand se implinesc cele 3 luni, cat a mai dorit angajatul sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?
Descarcati GRATUIT raportul special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"
 

 


 
Angajarea - pasii catre o recrutare de succes
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]