In acest sens, la art. 242 din Codul muncii se prevede ca Regulamentul intern cuprinde dispozitii privind regulile concrete privind disciplina muncii in unitate, abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile si reguli referitoare la procedura disciplinara.
Totodata, la art. 247 – 252, Codul muncii are o serie de prevederi, obligatoriu de aplicat in ceea ce priveste raspunderea disciplinara a salariatilor.
Iata o speta intalnita pe PortalCodulMuncii.ro: "Un angajat cu functia Specialist Relatii Publice, lucreaza pe 2 proiecte diferite, atributiile fiind relativ aceleasi. Pe unul dintre ele performeaza la nivelul asteptarilor iar pe celalalt, din cauza faptului ca nu ii place si nu prea isi doreste sa lucreze pe el, activitatea lui este neglijenta, fapt ce ne aduce sanctiuni financiare cat si prejudiciu de imagine in fata clientului. In cazul de fata consideram mai mult ca este o chestiune de disciplina, si nu neaparat de imposibilitatea de a performa. Angajatul a trecut prin 3 procese de imbunatatire a performantei, insa nu a atins criteriile minime niciodata pe acest proiect, continuand sa isi desfasoare ativitatea neglijent. Am inceput procesul de cercetare disciplinara si am dori sa stim daca in acest caz se preteaza sanctionarea cu 5-10 % din salariul de baza pe o perioada de pana la 3 luni?"
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
40 Modele de Regulament Intern
Raspunderea disciplinara a salariatilor este reglementata prin legea nr.53/2003 Codul muncii.
Aplicarea uneia sau a alteia dintre sanctiunile disciplinare se propune de Comisia de disciplina sau de persoana desemnata de catre angajator sa realizeze cercetarea, in functie de cele constatate in cadrul cercetarii disciplinare si in functie de prevederile regulamentului intern, contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil sau ale altor documente prin care se stabilesc regulile de disciplina la locul de munca si obligatiile profesionale ale salariatilor.
Sanctiunea disciplinara aplicabila se stabileste in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
In aceste conditii, este dificil sa ne pronuntam asupra carei sanctiuni disciplinare ar trebui aplicata pentru cazul de fata, dar apreciem ca in conditiile in care din cercetarea disciplinara se constata ca salariatul a neglijat in mod repetat realizarea activitatii pe proiectul in cauza si a adus prejudicii angajatorului se poate propune sanctionarea cu reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%.
Sursa: PortalCodulMuncii