Sofer ramas fara permis, contractul individual de munca inceteaza de drept
Intrebare:
Daca unui sofer i s-a retinut permisul de conducere pe 3 luni acesta poate fi mutat pe o alta functie cu micsorarea salariului corespunzator functiei respective.
Exista vreo restrictie?
Raspuns:
Dupa cum prevede art. 41 alin. (1) din Codul muncii „contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor”.
Potrivit alin.(3) al aceluiasi articol, modificarea se refera la urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
40 Modele de Regulament Intern
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.
Modificarea unilaterala de catre angajator a functiei salariatului este posibila numai cu titlu de sanctiune disciplinara pe o perioada de cel mult 60 de zile in conditiile prevazute de Codul muncii. In orice alta situatie, schimbarea functiei reprezinta o modificare a contractului individual de munca ce se poate realiza numai cu acordul ambelor parti ale contractului individual de munca.
De asemenea, salariul poate fi redus unilateral de catre angajator numai cu titlu de sanctiune disciplinara cu un porcent cuprins intre 5-10% pe o durata de la 1 la 3 luni.
Dispozitiile art. 17 alin. (4) din Codul muncii stabilesc ca orice modificare a elementelor esentiale ale contractului individual de munca, in timpul executarii acestuia, impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului.
Prin urmare, anterior modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa salariatul cu privire la clauzele generale pe care intentioneaza sa le modifice.
Orice modificare impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului.
Asadar, in situatia expusa, modificarea functiei cu reducerea salariului poate fi facuta numai cu acordul salariatului prin incheierea unui act aditional la contractul individual de munca.
Aceasta ar fi o solutie bazata pe intelegerea celor doua parti, angajat si angajator. Insa, retinerea permisului unui salariat incadrat in functia de sofer constituie caz de incetare de drept a contractului individual de munca. In acest sens, art. 56 alin. (1) lit.h) din Codul muncii stabileste ca, contractul individual de munca existent inceteaza de drept de la data retragerii de catre autoritatile sau organismele competente a avizelor, autorizatiilor ori atestarilor necesare pentru exercitarea profesiei.
Prin Decizia nr. 545/2004 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 56 lit. h) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, Curtea Constitutionala a retinut: - dispozitiile constitutionale referitoare la alegerea libera a profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca nu poate fi interpretata in sensul ca orice persoana, oricand poate opta pentru exercitarea unei profesii ori a unei meserii sau pentru alegerea oricarui loc de munca fara a avea pregatirea si calificarea corespunzatoare ori fara a face dovada ca a obtinut avizul, autorizatia sau atestatul, in cazul in care pentru exercitarea unei profesii sau meserii se cere, pe langa absolvirea studiilor ori calificarea necesara, si acest lucru.
Obtinerea acestor avize, autorizatii sau atestari este motivata de specificul fiecarei profesii sau meserii care presupune o calificare corespunzatoare, precum si anumite aptitudini pe care cel ce doreste sa exercite acea meserie sau profesie trebuie sa le aiba, tocmai pentru indeplinirea sarcinilor de la locul de munca ales.
Retragerea avizului, autorizatiei sau atestatului de catre autoritatea sau organismul competent se face numai in momentul in care nu mai sunt indeplinite conditiile din momentul acordarii acestora - persoanele care opteaza pentru exercitarea unor profesii sau meserii si pentru incadrarea in functii pentru care reglementarile legale cer si existenta avizului, autorizatiei ori atestarii din partea unor autoritati de specialitate se afla intr-o situatie diferita fata de celelalte categorii de salariati carora nu li se cer aceste documente in momentul incadrarii in functie, ceea ce justifica, in mod obiectiv si rezonabil, tratamentul juridic diferit.
Astfel, retragerea de catre autoritatea care le-a emis a avizului, autorizatiei ori atestarii, in momentul in care constata ca nu mai sunt indeplinite conditiile acordarii, retragere ce determina incetarea de drept a contractului individual de munca pentru incheierea caruia existenta acestor documente era o conditie obligatorie, nu reprezinta un tratament juridic discriminator, in sensul interzis de art. 16 alin. (1) din Constitutie, ci aplicarea unui tratament juridic diferentiat in raport cu situatia diferita in care se afla anumite categorii de persoane.
In momentul incheierii contractului individual de munca persoanele ce incheie acest contract sunt constiente de existenta conditiei obligatorii a obtinerii avizului, autorizatiei sau atestatului, in lipsa carora nu pot fi numite in functie, precum si de consecintele retragerii acestor documente, care se materializeaza in incetarea de drept a contractului individual de munca.
Avand in vedere cele expuse, concluzionam:
1) modificarea functiei si a salariului poate fi facuta numai de comun acord intre angajator si salariat;
2) in lipsa acordului dintre salariat si angajator, contractul individual de munca incheiat cu salariatul caruia i s-a retras permisul de conducere inceteaza de drept conform art. 56 alin. (1) lit.h) din Codul muncii.