[MODEL] Decizie numire comisie de cercetare disciplinara

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
21 Octombrie 2024
21 Octombrie 2024
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
cercetare disciplinaradecizie sanctionareregulament intern
[MODEL] Decizie numire comisie de cercetare disciplinara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Decizia de numire a comisiei de cercetare disciplinara este un document prin care sunt desemnati membrii comisiei care vor investiga presupusele abateri disciplinare ale unui angajat. In acest articol, va prezentam un model de decizie de numire a comisiei de cercetare disciplinara.
 

Cand se efectueaza cercetarea disciplinara?

 

Atunci cand un angajat a savarsit o abatere de la normele, regulamentele interne sau obligatiile contractuale, angajatorul poate aplica o sanctiune disciplinara, insa nu inainte de a efectua o cercetare disciplinara prealabila. Acest proces asigura respectarea dreptului angajatului de a-si prezenta punctul de vedere si de a aduce dovezi in apararea sa. 

Procesul de cercetare disciplinara cuprinde mai multe etape esentiale, printre care se numara: 

  • Notificarea angajatului. Comisia convoca in scris salariatul ce urmeaza a fi cercetat, precizand obiectul sau motivul convocarii, data, ora si locul intrevederii. 
  • Colectarea probelor relevante. Comisia va strange toate probele referitoare la faptele angajatului. 
  • Audierea tuturor partilor implicate. Pe parcursul cercetarii disciplinare, angajatul beneficiaza de dreptul de a fi asistat de un reprezentant al sindicatului sau de un avocat.
  • Referatul comisiei. Acesta contine prezentarea faptelor comise de salariat si argumentele pentru care aceste fapte sunt considerate abateri disciplinare. De asemenea, indica normele interne incalcate de catre salariat, apararile salariatului si propune o sanctiune disciplinara. 
  • Luarea unei decizii cu privire la aplicarea unei sanctiuni. Aceasta poate fi: avertisment scris; retrogradarea din functie; reducerea salariului sau concedierea salariatului.

Este important de mentionat ca procedura detaliata a cercetarii disciplinare trebuie sa fie clar stipulata in Regulamentul intern al companiei, asigurand astfel transparenta si corectitudinea procesului pentru toti angajatii.

Cum se stabileste comisia de cercetare disciplinara?

 

Cercetarea disciplinara prealabila se realizeaza de catre o comisie desemnata de angajator. Comisia trebuie sa fie formata din cel putin doua persoane, iar numirea membrilor comisiei se poate realiza fie printr-o decizie oficiala, fie prin procedura stabilita in Regulamentul intern al companiei. 

Decizia de numire va specifica rolul fiecarui membru in cadrul comisiei, iar persoanelor desemnate li se va comunica decizia de numire, precum si data primei convocari.

Pentru a-si incepe activitatea, comisia disciplinara trebuie sa fie sesizata sau convocata, legislatia oferind angajatorului libertate deplina in aceasta privinta. De exemplu, comisia poate fi sesizata printr-o dispozitie emisa de conducatorul unitatii.


Odata cu sesizarea sau convocarea, comisia disciplinara va primi toate documentele si informatiile necesare privind fapta care urmeaza sa fie cercetata. Acest lucru asigura ca membrii comisiei au la dispozitie toate datele relevante pentru a-si desfasura activitatea de cercetare in mod eficient si conform reglementarilor in vigoare.

Model decizie numire comisie cercetare disciplinara prealabila

 
Va prezentam mai jos un model de decizie numire comisie cercetare disciplinara prealabila.
 
Puteti descarca documentul si in format PDF AICI>>>
 

Concedierea perfect legala - Ghid util pentru toti managerii HR

Lucrarea contine Cele mai sensibile 92 de probleme care apar in cazul unei concedieri, oferind informatii pe care le puteti aplica imediat, in orice situatie legata de o concediere.

Comanda ACUM Concedierea perfect legala >>>

 
Angajator .............................................................................................
Adresa ..................................................................................................
Inregistrata la Registrul Comertului din ...... sub nr. J.../...../.....
C.U.I. ....................................................................................................
Telefon: ......................................./Fax: ..............................................
 
 
Decizie numire comisie cercetare disciplinara prealabila
(art. 247, 252 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii)
 
 
 
HOTARAREA/DECIZIA NR. ………………………….
 
din data de ………………
 
Ca urmare a referatului/notei/adresei inregistrate cu nr. ……….de sesizare a conducerii …….1, de catre ………….2, cu privire la savarsirea de catre salariatul/a ……… a urmatoarei abateri disciplinare ……………………………….,
 
In temeiul dispozitiilor art. 247 si art. 252 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii si potrivit prevederilor Regulamentului intern al …………………3;
 
Presedintele/Rectorul/Directorul General/Directorul ………………………………4, numit prin ………………………………5 nr. ……/………. a …………6;
 
DECIDE7:
 
Art. 1. – (1) Se constituie comisia de cercetare disciplinara prealabila8, cu urmatoarea componenta: 
 
Presedinte:  ……………, avand functia de ………………………………;
 
Membrii: - ………………………………, avand functia de………………………………;
- ………………………………, avand functia de ……………………………….
 
(2) Din comisie va face parte fara drept de vot, in calitate de observator, si un reprezentant al organizatiei sindicale al carei membru este salariatul cercetat, si anume: ……………………………….
 
Art. 2. – (1) Se numesc ca membri de rezerva pentru membrii comisiei de cercetare disciplinara prealabila urmatorii:
 
pentru Presedinte:  ………………………………, avand functia de………………………; 
pentru oricare dintre membrii comisiei de evaluare: – ………………………, avand functia de ………………………………; 
 
– ………………………………, avand functia de ………………………………. 
 
(2) Inlocuirea unui membru al comisiei de cercetare disciplinara prealabila cu un membru de rezerva se poate realiza numai daca persoana care urmeaza sa fie inlocuita nu are posibilitatea, din motive obiective, de a-si indeplini atributiile care rezulta din calitatea de membru al comisiei. 
 
(3) In cazul inlocuirii, calitatea de membru al comisiei de cercetare disciplinara prealabila este preluata de catre membrul de rezerva, care isi va exercita atributiile aferente pana la finalizarea procedurii de cercetare disciplinara. 
 
Art. 3. – (1) Comisia de cercetare disciplinara prealabila isi va desfasura activitatea cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare (Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicat), precum si a contractelor colective de munca aplicabile si Regulamentului intern, raspunzand pentru activitatea desfasurata.
 
Comisia de cercetare disciplinara prealabila are drepturile si obligatiile stabilite de dispozitiile legale in vigoare, de contractele colective de munca aplicabile si Regulamentul intern, precum si prin prezenta decizie. 
 
Comisia isi va desfasura activitatea in perioada ………..- ………… . 
 
Art. 4. – (1) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana/comisia imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea  disciplinara prealabila, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii. Comisia il va convoca in scris pe salariatul cercetat, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte.
 
In cursul cercetarii disciplinare prealabile, salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea disciplinara prealabila toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este. 
 
Salariatul are dreptul sa cunoasca toate actele si faptele cercetarii si sa solicite in aparare probele pe care le considera necesare. 
 
Comisia numita pentru efectuarea cercetarii disciplinare prealabile are obligatia de a lua o nota scrisa de la salariatul ascultat, nota in care se va preciza pozitia salariatului fata de fapta pe care a comis-o si imprejurarile invocate in apararea sa. 
 
Art. 5. – (1) Cercetarea disciplinara prealabila impune stabilirea urmatoarelor aspecte:
 
- imprejurarile in care fapta a fost savarsita; 
- gradul de vinovatie a salariatului; 
- consecintele abaterii disciplinare; 
- comportarea generala in serviciu a salariatului; 
- eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta. 
 
(2) La finalizarea cercetarii disciplinare prealabile, comisia numita in acest sens va intocmi un proces-verbal de constatare, care trebuie sa cuprinda: indicarea subiectului abaterii disciplinare, descrierea faptei, descrierea modului in care s-a desfasurat cercetarea disciplinara prealabila si ascultarea salariatului, prezentarea conditiilor si imprejurarilor in care fapta a fost savarsita, prezentarea consecintelor abaterii disciplinare, a comportarii generale in serviciu a salariatului si a eventualelor sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre salariat, stabilirea gradului de vinovatie a salariatului, probele administrate si propunerile persoanei/comisiei imputernicite de catre angajator sa realizeze cercetarea disciplinara prealabila de clasare a cauzei sau de sanctionare disciplinara a salariatului. 
 
(3) Lucrarile comisiei de disciplina se consemneaza intr-un registru de procese-verbale. 
 
(4) In baza propunerii comisiei de disciplina, angajatorul va emite decizia de sanctionare. 
 
Art. 6. – (1) Atributiile stabilite prin prezenta decizie constituie sarcini de serviciu, completeaza in mod corespunzator fisa postului si au caracter obligatoriu.
 
(2) In cazul neindeplinirii sarcinilor de serviciu stabilite prin prezenta decizie, persoanele numite in componenta comisiei de cercetare disciplinara prealabila raspund disciplinar sau patrimonial, potrivit dispozitiilor legale in vigoare.
 
Art. 7. – (1) Compartimentul Resurse Umane, precum si persoanele nominalizate prin prezenta decizie vor duce la indeplinire prevederile acesteia.
 
(2) Prezenta decizie isi produce efectele de la data comunicarii sale.
 
REPREZENTANTI LEGALI ANGAJATOR9,
 
………………………………………………………………
 
Data comunicarii:…………………….
 
Semnaturi de luare la cunostinta:
 
Presedinte: ………………  ……………………………
 
Membri: ……………………………..  ………………………………..
 
……………………………….   ……………………………………………
 
…………………………………  ………………………………………….
 
 
Note:
 
1 Reprezentantul legal al autoritatii contractante sau alta persoana competenta sa emita decizii.
2 De exemplu:
– seful compartimentului din care face parte salariatul;
– un organ de control intern sau din afara companiei;
– prin autosesizare, atunci cand persoana abilitata sa aplice sanctiunea constata in mod direct savarsirea unei abateri disciplinare;
– orice alta persoana care, avand cunostinte despre savarsirea abaterii, sesizeaza conducerea companiei in acest sens.
3 Denumirea angajatorului.
4 Denumirea angajatorului.
5 Mentionarea actului de numire, dupa caz.
6 Mentionarea emitentului actului de numire, dupa caz.
7 Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio sanctiune nu poate fi dispusa inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
8 Ca urmare a sesizarii conducerii Angajatorului cu privire la savarsirea unei abateri disciplinare sau a constatarii incalcarii de catre un salariat a normelor legale, regulamentului intern, contractului individual de munca sau contractului colectiv de munca aplicabil, ordinelor si dispozitiilor legale ale conducatorilor ierarhici, angajatorul va dispune efectuarea cercetarii disciplinare prealabile, numind o comisie in acest sens.
9 Potrivit regulilor specifice angajatorului. De exemplu: Director General, Director Economic, precum si Sef Resurse Umane si aviz juridic.
 
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]